24 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Novi Pazar Sandžak Zdravlje

Ljekari pozvali direktora OB Novi Pazar na odgovornost: Desila se humanitarna katastrofa

Dr. Laila Sebečevac, anasteziolog i dugogodišnji načelnik Službe anestezije i reanimacije OB Novi Pazar izjavila je danas da v.d. direktora te zdravstvene ustanove Meho Mahmutović snosi direktnu odgovornost za svaki izgubljeni život tokom posljednjeg talasa pandemije koronavirusa.

Doktorka Sebečevac, koja je bila zadužena za organizaciju i medicinska pitanja u Regionalnpj COVID bolnici Novi Pazar, riječima “zaista strašno” je ocjenila da je najavom dolaska premijerke i ministra zdravlja Mahmutović sa svojim rukovodećim timom, pokazao nedostatak empatije prema bolesnicima i narodu, te da se desila humanitarna katastrofa.

“Organizovao je otpuštanje teško oboljelih pacijenata koji su bili smješteni po hodnicima, podovima, stolicama, a sve sa ciljem da prikaže da je situacija pod kontrolom. U tim manevrima Mahmutovića neki od vraćenih pacijenata izgubili su živote. Mahmutović tvrdi da niko nije izgubio život, a da nije pregledan, što je notorna laž, jer broj ljekara koji je radio nije fizički bio u mogućnosti da pomogne svima istovremeno. Na traženu pomoć u kadru Mahmutović je odgovarao da ništa ne treba. Znači, on snosi direktnu odgovornost za svaki izgubljeni život”, rekla je doktorka Sebečevac.

Ona je u obraćanju medijima, između ostalog, predočila da su od 3. juna počeli transporti sa Infektivnog odjeljenja u druge medicinske centre, čime je od tada počeo posljednji val pandemije koronavirusa u Novom Pazaru.

Kako je predočila od 8. do 15. juna je transportovala ukupno 53 COVID pacijenta, a ukupan broj transportovanih za mjesec jun je 93 pacijenta, s tim što je u jednom danu, 12. na 13 jun transportovano 14 pacijenata.

“S obzirom na tešku kliničku sliku pacijenata u nedostatku vozila bili smo primorani da u jedna kola stavljamo 2-3 pacijenta”, rekla je ona i naglasila da je upravnike bolnice Alana Kerpejovića i Šefćeta Hajrovića upozorila na ozbiljnost situacije i na nagli porast COVID pacijenata, našta su, kako je ukazala, sa podsmjehom odgovarali da ne širi paniku, da oni drže sve pod kontrolom i da je sve u redu.

Navela je da joj je rečeneo da “na kraju ne bi bilo loše da se svi zarazimo”, da je to strašna jedna priča, kao i da je, rukovodeći se valjda time, zaštitna oprema medicinskim radnicima dijeljena na kašičicu dok su magacini bili puni.

“Brojka od 80 zaraženih medicinskih radnika za njih je bila samo broj. Smrt medicinske sestre zaražene koronavirusom proglašena je infarktom bez imalo pijeteta prema toj ženi. Toga da je sve vrijeme sve u redu držali su se svo vrijeme humanitarne katastrofe koja nas je zadesila. Nažalost, drže se i danas iako brojke umrlih i zaraženih i oboljelih ih demantuju svakog dana”, ocjenila je doktorak Sebečevac, inače anestezilog sa tridesetogodišnim iskustvom.

Ona je istakla da, iako je traženo da se na Internom odjeljenju formira respiratorni centar, to odbijeno, a Mahmutović je za to odredio Grudno odjeljenje koje, kazala je, ne zadovoljava ni jedan kriterijum za to i pri čemu nisu postojale crvena, zelena i žuta zona.

Kako je ispričala Mahmutović je iz upravne zgrade bolnice prijetio krivičnim prijavama ljekarima koji su se “drznuli” da dignu glas protiv njegove samovolje i opšteg haosa.

“Na kraju će licence izgubiti samo on i Kurpejović, a zbog prijetnji koje su meni upućene u upravi zgrade OB Novi Pazar”, navela je.

Ona je talas pandemije na ovim prostorima ocjenila kao humanitarnu katastrofu, a razlog zbog kojeg se odlučila da potpiše peticiju je navela da je bio postupak razrješenja s mjesta vd. načelnice Infetkivnog odjeljanje Lejle Ćeranić.

– U jednom momentu bilo 428 pacijenata, za jednu noć primljeno 100

Doktorka Sebečevac je odgovorajući na pitanja SNewsa koja se tiču podataka u vezi pacijenata je, između ostalog navela da je u jednom momentu, po dolasku Mirsada Đerleka, u jednom momentu bilo 428 pacijenata. Za jednu noć je promljeno sto pacijenata”, saopštila je on dodavši da su saopštavani podaci o umrlima nakon dolaska Mirsada Đerleka bili tačni i da su oni prethodno saopštavani na kolegijumu ljekara.

Ginekolog dr. Suada Gicić Skenderi je, odgovarajući na pitanje šta je u smislu organizacije Meho Mahmutović trebao da uradi, odgovorila da je to sve ono što je zahtjevala covid infekcija, da se na vrijeme rasporede ljudi koji će raditi u jendom ili drugom dijelu, da se zna šta je crvena, a šta zelena zona, da jasno znamo protokole postupanja sa pacijentima, da jasno znamo terapijske protokole koje treba da koristimo, da imamo kapaciteta da pacijenti ne budu smještani po hodnicima.

Doktorka Gicić Gkenderi je upitala zašto je morao da se čeka dolazak premijerke, kao da su novopazarski ljekari nesposobni, ili dolazak ministrada ukapiramo da imamo više pacijenata nego što može da primi jedno malo Infektivno ili Grudno odjeljenje.

“Da je Meho imao više sluha da sluša svoje kolege, da je imao bolje informacije ili da je išao u bilo koju od zgrada bolnice znao bi da treba da se prošire kapaciteti”, rekla je ona.

Predstavnici 37 ljekara specijalista Opšte bolnice u javnom obraćanju zatražili su da v.d direktora Opšte bolnice Novi Pazar Meho Mahmutović bude smijenjen.

Kako je navedeno i u pismu upućenom predsjedniku, premijeru i ministru zdravlja Republike Srbije, direktor Meho Mahmutović je, zajedno sa svojim rukovodećim timom, direktno odgovoran za lošu organizaciju Opšte bolnice Novi Pazar, narušene međuljudske odnose, partijsko zapošljavanje i lošu organizaciju službi.

Foto: Medin Halilović, Snews

 

 

 

 

Povezane vijesti

%d bloggers like this: