19 Aprila, 2024
Aktuelno Novi Pazar Politika Sandžak

Škrijelj: Skupština Grada Novog Pazara nije konstituisana

Generalni sekratar SDA Sandžaka Ahmedin Škrijelj izjavio je da će ta stranka zatražit ponovono održavanje lokalnih izbora, te da se ne može smatrat da je konstituisana Skupština Grada Novog Pazara.

Škrijelj je nakon jučerašnje sjednice lokalnog parlamenta Novog Paazara u razgovoru za Snews rekao da je suštinski razlog za takav stav nepostojanje izvještaja izborne komisije o sprovedenim lokalnim izborima, a o kojem se raspravljalo tokom sjednice.

“Postupak koji je trebao da dovede do konstituisanja nije sproveden onako kako je to trebalo da bude. Vidjeli smo niz ozbiljnih propusta i grešaka od strane izborne komisije, od strane najstarijeg odbornika koji je predsjedavao skupštinom do izbora predsjednika skupštine. Kao što ste primjetili mi nismo učestvovali u glasanju jer ne želimo da damo legitimitet nečemu što je nezakonito i što nije utemeljeno u propisanoj proceduri”, naglasio je Škrijelj koji je i šef odborničkog kluba SDA Sandžaka.

On je ocjenio i da “to što je neka većina nešto izglasala apsolutno ne mora da znači da je skupština konstituisana”.

Prema njegovim riječima pored nepostojanja Izvještaja o sprovedenim izborima ne postoje podaci o održanim sjednicama izborne komisije i prisutnih članova, te da nisu postojale osnove ni za verifikaciju odborničkih mandata ali ni za izbor predsjednika i sekretara skupštine.

“Ova skupština nije konstituisana jer nisu ispunjeni svi uslovi i radnje koje su trebale da prethode konstituisanju. Nismo imali izvještaj Izborne komisije, nismo imali verifikacioni odbor koji nije u skladu sa poslovnikom i zakonom izabran, koji nije imao pravo da vrši verifikaciju mandata, te s tim u vezi ne možemo govorit da je skupština konstituisana”, ocjenio je Škrijelj konstatirajući da je ono što se desilo juče pravno nasilje.

Odgovarajući na pitanje u vezi budućih nastupa SDA Sandžaka u lokalnom parlamentu Novog Pazara Škrijelj navodi da to zavisi od njenog budućeg statusa.

“Ovi izbori nisu bili fer, demokrtaski, već su bili namješteni i neregularni. Jedino rješenje je u ponavljajnju izbora kada se za to steknu uslovi, odnosno kada zdravstvena situacija u Novom Pazaru to bude dozvolila. Na tome ćemo istrajavati. Naš politički program je poznat. Pred građane smo izašli s jasnim programom i jasnim ciljevima rješavanja statusa Sandžaka i Bošnjaka, usaglašavanje nacionalne strukture zaposlenih u policiji, pravosuđu i drugim državnim organima sa javnim ovlašćenjima i sve ono što je zacrtano u našem programu.

Na konstataciju da je SDA Sandžaka na sjednici imala približne stavove sa Strankom pravde i pomirenja (SPP), u vezi vanredne situacije i velike smrtnosti građana, Škrijelj je ponovio da je SDA Sandžaka od uvođenja vanrednog stanja tražila informacije o razlozima povećane smrtnosti građana Novog Pazara i predlagala mjere koje treba da preduzmu Gradski štab za vanredne situacije, Opšta bolnica, Zavod za javno zdravlje i Dom zdravlja u Novom Pazaru, ali da odgovornih nisu dobili informacije.

– Održati izbore po svaku cijenu

Tvrdi da je u svemu ovome je učestvovala izborna komisija i predsjednik izborne komisije.

“Cilj je bio održati izbore po svaku cijenu, bez obzira na realnost, bez obzira na ono što se dešava i bez obzira na to što su ugroženi ljudski životi. Vidjeli ste da smo tokom sjednice mi bili ti koji su konstantno davali inicijativu, ukazivali na nepravilnosti, a drugi odbornici su, vidjeći to, samo podržavali ono što smo mi sticali ono na šta smo ukazivali”

Kako je podvukao Škrijelj “činjenica da je većina priznala određene proceduralne greške” govori u prilog da su se odbornici dobro i studiozno pripremili za ovu skupštinu, poznaju propise i da će i dalje radit u tom pravcu.

“Nama je drago što su odbornici Skupštine Grada Novog Pazara, bez obzira iz koje stranke dolazili, priznali greške na koje smo mi ukazali. POkušali smo da Skupštinu uvedemo u zakonitu proceduru, međutim u jednom trenutku nismo uspjeli jer je ovdje očigledno bio cilj apsolutna-gola vlast bez ikakvog osvrtanja na posljedice koje mogu da proisteknu iz toga , bez obzira na flagrantno kršenje svih propisa i zakona koji definišu postupak i način kako se skupština konstituiše”, predočio je Škrijelj.

Predlaganje pa odustajanje da se u dnevni red sjednice uvrsti izbor gradonačeknika, zamjenika gradonačeknika i članova gradskog vijeća, od strane SDP-a, Škrijelj navodi da to na ovoj sjednici nije bilo pravno moguće.

“Oni koji su to pokušali da urade su uvidjeli da su pogriješili. Na naš zahtjev ta tačka je skinuta sa dnevnog reda”, kazao je.

Ukazujući da je “ozbiljno doveden u pitanje njen legitimitet” on je predočio da će stavove SDA Sandžaka zastupat na svim nivoima u svim predstavničkim tijelima u kojima su zastupljeni, a između ostalog i u ovoj skupštini grada Novog Pazara.

Ova situacija, smatra Škrijelj, otvara proceduru za postupanje od upravnih inspekcija i redovnih sudova do Ustavnog suda, a SDA Sandžaka će zauzet stav i preduzimat dalje radnje.

On je takođe rekao da će od mnogo faktora zavisiti da li će odbornici SDA Sandžaka biti prisutni na narednoj sjednici Skupštine Grada Novog Pazara.

“O tome ćemo odlučit kada se sjendica zakaža, kada vidimo šta je na dnevnom redu. Mnogo faktora i stvari će utjecat na to da li ćemo biti prisutni ili ne nanarednoj sjednici. Zastupamo poliitku koja je od građana dobila povjerenje. Dužni smo da je zastupamo na svakom mjestu i način koju utvrdi politička stranka koju mi kao odbornici u ovoj skupštini predstavljamo”, poručio je.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: