25 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Novi Pazar Politika

Lokalna vlast odbila da raspravlja o ekološkim problemima, građani zakazali protest

Skupštinska većina lokalnog parlamenta Novog Pazara odbila je na današnjoj sjednici prijedlog opozicione SDA Sandžaka da se raspravlja o ekološkim problemima u gradu, pozovu na odgovornost nadležni i smijeni direktor JKP “Gradska toplana”. Građani su za nedjelju, 19. jun najavili protest u centru grada.

“Stop nemaru, hoćemo zdravu životnu sredinu”, navodi neformalna fb grupa uz poruku da se hitno zaustavi izlivanje mazuta u rijeku Rašku i da nadležne službe preduzmu sve potrebne mjere da bi spriječili sva buduća zagađena rijeka.

“Da Zavod za javno zdravlje kao nadležna zdravstvena ustanova, izda izvještaj o uticaju pomenute ekološke katastrofe na zdravlje ljudi, da se pokrenu odgovarajući postupci protiv lica odgovornih za dosadašnju ekološku katastrofu nastalu izlivanjem mazuta, da lica odgovorna za ekološku katastrofu budu hitno smijenjena/razriješena”, piše u zahtjevima najavljenog protesta zakazanog u nedjelju, sa početkom u 16 sati na platou pored rijeke Raške u centru Novog Pazara.

– Upozorenje trenutnim i svim budućim vlastima

Na fb profilu “Ado Marovac” objavljeno je da je “povodom ekološke katastrofe izazvane višednevnim izlijevanjem mazuta iz JKP Gradske toplane, “zatražiti odgovornost odgovornih”.

“Skup sam lično prijavio u svojstvu običnog građanina koji očekuje obične građane kojima je dozlogrdilo sve što se čini. Neka ovo bude mirno upozorenje trenutnim, a i svim budućim vlastima da u ovom gradu postoje ljudi sa kojima ne mogu tako lako da se igraju”, poručeno je.

– GO SSP Novi Pazar: Nadamo se velikom odzivu građana

Gradski odbor Stranke slobode i pravde (SSP) Novi Pazar danas je saopštio da podržava sve inicijative građana usmjerene na poboljšanje života i rješavanje nagomilanih problema.

Povodom najavljenog protesta građana zakazanog za nedjelju 19.juni GO SSP Novi Pazar poziva sve građanke i građane Novog Pazara da se pridruže protestu i iskažu svoje nezadovoljstvo sa “ekološkom katastrofom u centru grada”.

“Nadamo se da će ovo biti samo jedan u nizu protesta kojima će naši sugrađani konačno stati na put bahatoj vlasti. GO SSP Novi Pazar stoji na raspolaganju ukoliko učesnici budu željeli da svoje zahtjeve pretvore u političke i usmjere ka republičkoj vlasti.Nadamo se velikom odzivu građana, kao i da se druge organizacije i stranke koje sebe smatraju opozicionim podržati ovaj protest”, poručeno je.

– Ašćerić: Lokalna samouprava zakonom obavezna da podnosi izvještaje o stanju životne sredine

Odbornik SDA Sandžaka Emir Ašćerrić je ispred ove odborničke grupe na početku današnje sjednice predložio da su u dnevni red sjednice uvrsti prijedlog Rješenja o razrješenju VD direktora JKP i predsjednika i članova nadzornog odbora JKP “Gradska toplana” Novi Pazar, usvoji prijedlog Zaključka o preduzimanju preventivnih i operativnih mjera u cilju zaštite životne sredine prouzrokovanih hemijskim udesom na rijeci Raški, te obaveže Gradsko vijeće grada Novog Pazara da Skupštini grada Novog Pazara podnese izvještaj o stanju životne sredine na teritoriji grada Novog Pazara u skladu sa Zakonom o životnoj sredini. Ovaj prijedlog je podržalo 14 odbornika SDA Sandžaka i Stranke pravde i pomirenja, ali je odbijen jer ga nisu podržali odbornici skupštinske većine (SDP-SNS).

Ašćerić je, obrazlažući ovaj priedlog podsjetio da Zakon o lokalnoj samoupravi propisuje da se lokalna samouprava stara o životnoj sredini, da je Zakonom o zaštiti životne sredine utvrđena je obaveza jedinice lokalne samouprave da podnosi periodične izvještaje o stanju životne sredine na teritoriji te lokalne samouprave, kao i da takve izvještaje objavljuje u svojim službenim glasilima.

“Organ lokalne samouprave je dužan da bez odlaganja obavijesti javnost putem sredstava javnog informisanja ili na drugi odgovarajući način o postojanju opasnosti po život i zdravlje ljudi, životnu sredinu ili materijalna dobra, bez obzira da li je opasnost prouzrokovana ljudskom aktivnošću ili je posljedica prirodnih pojava. U slučaju nepostupanja ili neadekvatnog i neblagovremenog postupanja u skladu sa zakonskom obavezom, organi javne vlasti odgovaraju po opštim pravilima za naknadu štete”, rekao je Ašćerić.

Izveštaj o stanju životne sredine na teritoriji grada Novog Pazara, ukazao je on, treba sadržati relevantne podatke i informacije utemelјene na zvaničnim podacima državnih institucija, naučnih i stručnih organizacija i drugih učesnika nadležnih za praćenje stanja pojedinih medijuma životne sredine.

Foto: SNews

 

Povezane vijesti

%d bloggers like this: