Aktuelno Društvo Nauka i tehnologija Sandžak

Održano Republičko takmičenje u znanju iz Bosanskog

Za učenike od petog do osmog razreda u subotu je u novopazarskoj osnovnoj školi “Avdo Međedović” održano osmo po redu Republičko takmičenje iz bosanskog jezika i književnosti.

Organizator takmičenja bilo je Bošnjačko nacionalno vijeće (BNV). U znanju iz Bosankog takmičilo se više od devedeset učenika.

Predsjednik Odbora za obrazovanje Bošnjačkog nacionalnog vijeća Dženis Šaćirović, rekao je da je jako je bitno da učenici, pored redovne nastave i aktivnosti na svom maternjem jeziku, imaju i takmičenja, da se nadmeću, dodatno uče o lingvistici, o gramatici i kulturološkim vrijednostima svoga jezika.

“Mi smo danas ovdje radosni što je broj učenika veći nego prošle godine i što imamo mogućnost da to predstavimo javnosti. Nadamo se da će rezultati učenika biti bolji nego što su prošle godine bili, odnosno da će iz godine u godinu imati sve veći broj učenika koji jako dobro poznaju svoj jezik, govore svoj jezik, stvaraju, pišu i razvijaju svoj jezik, i da će to definitivno biti značajno za ovaj prostor, da se bosanski jezik konačno afirmira među svim generacijama, a mladi ljudi su tu najpozvaniji da se to zaista i desi”, kazao je Šaćirović.

Književnik, profesor i nastavnik bosanskog jezika, Zehnija Bulić ocjenio da je takmičenje u znanju iz bosansko jezika i književnosti još jedan način da se on populariše.

“Ovo takmičenje vidim ka jedan vid zaokruživanja procesa implementacije i zaživljavanja bosanskog jezika u školama u kojima bošnjačka djeca pohađaju nastavu na bosanskom jeziku. Učenici su vrlo motivirani za učešće na takmičenju, dobri su, spremaju se. Možemo uputiti sve pohvale učenicima i nastavnicima koji su vrlo motivirani da spremaju učenike. Broj učsnike iz godine u godine u godinu je sv veći i veći i to je najbolji pokazatelj da bosanski jezik institucionalno zaživljama u školama i na najboljem je putu da postane trajna kategorija naše kulture, identiteta, stvaralaštva, književnosti i svega onog što nas kroz jezik čini narodom, Bošnjacima na ovim prostorima”, istakao je Bulić.

Prema njegovim riječima bosanski jezik je postao normalna stvar, čak i kod obučenin nastavnika drugih nacionalnosti.

“Nisam čuo oprečna mišljenja, ne postoji negiranje ni od bilo kog nastavnika koji predaje, čak nastavnici drugih anstavnici predaju bosanski jezik bez problema, kao što neki Bošnjak može da predaje Srpski, Hrvatski, Crnogorski, tako i drugi obučeni školovani ogu da predaju bosanski jezik. Što se tiče Bošnjaka mislim da to više nije tema i ne postavlja se nikakvo pitanje u vezi poluarizacije i izučavanja bosanskog jezika”, predočio je on.

Interesovanje za nadmetanje u znanju iz maternjeg jezika kod učenika iz godine u godinu raste.

Omer Fazlić, učenik petog razeda O.Š. ,,Halifa bin Zaid Al Nahjan“ se takmiči iz više predmeta, prvi put učestvuje na takmičenju iz bosanskog.

“Veoma sam uzbuđen za ovo takmičenje iz Bosanskog, zato što mi je ovo prvo Republičko takmičenje. Takmičim se iz više predmeta, kao što su biologija i matematika. U smislu takmičenja njaviše volim matematiku, a i biologija i Bosanski su zanimljivi. Pripremio sam se i očekujem da ću ostaviri dobar rezultat”, poručio je Omer.

Od 2016. godine, takmičenje iz bosanskog jezika nalazi se u zvaničnom kalendaru takmičenja i smotri Ministarstva prosvjete Republike Srbije.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: