19 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Novi Pazar Zdravlje

Štab za vanredne situacije u Novom Pazaru: Povoljna epidemiološka situacija, duplo slabiji procenat vakcinisanih

Direktor Doma zdravlja Novi Pazar (DZNP) dr Ervin Ćorović ocjenio je da je trenutno u Novom Pazaru, kao i u zemlji, povoljna epidemiološka situacija, ali da je procenat vakcinisanih duplo manji u odnosu na procenat vakcinisanih u državi.

Članovi Gradskog štaba za vanredne situacije u Novom Pazaru na današnjem zasedanju analizirali su trenutnu epidemiološku situaciju i proces vakcinacije u ovom gradu. Na dnevnom redu sednice bilo je reći o usaglašavanje odluka gradskog štaba sa Republičkim, saopšteno je nakon sjednice.

Ističući da je manji je broj pregleda u kovid ambulanti, kao i novozaraženih pacijenata na dnevnom nivou, predočio je da imamo 5 do 10 dnevno pozitivnih pacijenata, da je manje pacijenata u covid ambulanti, ali još uvijek je virus prisutan u Novom Pazaru.

“Posebno smo apelovali da se apsulutno pridržavamo važećih protivepidemioloških mjera, koji važe u cijeloj Srbiji. Prije svega nismo zadovoljini procentom vakcinisanih u Novom Pazaru. Oko 18.000 ljudi je imunizovano jednom dozom, dok je oko 15.000 građana potpuno imunizovano sa dvije doze. To je još uvijek duplo slabiji procenat nego u Republici Srbiji, naravno situacija je nepovoljna, ali moramo biti jako oprezni. Plašimo se jeseni, početka fakulteta, škola, rada obdaništa kada će biti veliki i pritisak i da kažem strah od ponovnog izbijanja epidemije”, izjavio je Ćorović.

On je ispred Štaba još jednom uputio apel da se poveća odziv građana Novog Pazara na vakcinaciju, naglasivši da do sada apsolutno nisu imali nikakvih neželjenih dejstava, “nikakvih pojava koje bi utjcale na to da bude ovakva negativna kampanja prema vakcinaciji.

Definitivno se pokazalo da je vakcinacija jedini način da konačno pobedimo ovu bolest”, rekao je Ćorović.

On je saopštio i da se Opšta bolnica Novi Pazar polahko vraća u redovan režim rada, Interno odjeljenje je već počelo da radi normalno, a u toku je sređivanje oftalmologije i ORL odeljenja, a u crvenoj zoni ostaće samo infektivno odeljenje, covid 1 i covid 2 ambulanta.

“Neke specijalističke ambulante su krenule sa radom , većina će u narednon periodu krenuti sa normalnim radom”, zaključio je Ćorović.

 

 

 

 

Povezane vijesti

%d bloggers like this: