26 Aprila, 2024
Foto Zanimljivosti Život

Meandri Vape, pogled s Peštera i sjenička Sultan Valide Pertevnihal džamija (FOTO)

Atraktivne fotografije bijelih pejzaža kroz koje se prelamaju vijuge rijeke Vape kod Sjenice, sjeničke džamije Sultan Pertevnihal i pogleda s Peštera, iz ptičje perspektive, još jednom su potvrdile da ovaj kraj ima jedinstvene prirodne ljepote koje su s razlogom ušle u udžbenike geografije.

Ekskluzivne fotografije koje je za SNews dronom zabilježio Rifat Salihović jasno nam podstiču i povećavaju svijest o ovim ljepotama, da imamo čime da se pohvalimo pred svijetom ali i čuvano i promovišemo ove prirorodne bisere.

Rijeka Vapa (18 km dužine) izvire u selu Gradac, u blizini Sjenice, na 1.040 metara nadmorske visine, a nastaje od čitavog spleta rječica i potoka, ali glavne vode dobija iz jakih vrela od kojih je najznačajnije ono koje se nalazi na njenom izvoru.

U vrelo Vape se ulivaju dve male pritoke Brnjička i Žitnička. Na samom izvoru rijeke izvire oko 1000 litara pijaće vode u sekundi, a temperatura vode je oko 8°C. Legenda kaže da postoji čak 77 izvora (damara, nerava) reke Vape.

Na prvom klilometru sa desne strane prima Štavljansku rijeku, a u sredini toka Jablanicu i Grabovicu.

Rijeka Vapa nastavlja dalje Vapskim poljem, protiče u blizini Sjenice i zajedno sa rijekom Uvac formira veliko jezero u kanjonu Uvca (Uvačko ili Sjeničko jezero).

Vapa protiče kroz takozvani donji dio Pešterske visoravni i veoma mnogo meandrira. Menadri Vape (14 km), kao i meandri rijeke Uvac, poznati su građanima nekadašnje Jugoslavije iz udžbenika za geografiju, koji su izdvajali tu pojavu kao jednu od zanimljivijih prirodnih ljepota u našoj nekadašnjoj zemlji.

Rijeka Vapa spada u jednu od najbogatijih reka ribom ovoga dijela Evrope. U njoj obitavaju klen, skobalj, mrena, plotica a ima i mladice, koja je u trajnom lovostaju.

Izvor: http://www.putokaz.me/u-svijetu/1839-rijeka-vapa-okolina-sjenice-srbija, SNews

Povezane vijesti

%d bloggers like this: