27 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Srbija

UNS: Uskoro novi Pravilnik za projektno sufinansiranje medijskih projekata i obuke za sprovođenje medijskih konkursa

Na današnjem sastanku Radne grupe za praćenje sprovođenja Akcionog plana za sprovođenje Medijske strategije najavljeno je da će uskoro biti objavljen novi Pravilnik za projektno sufinansiranje medijskih projekata, kao i da će u narednom periodu biti organizovane obuke za njegovu primenu i pravilno sprovođenje medijskih konkursa.

Svaka lokalna samouprava, prema novom Zakonu o javnom informisanju i medijima, u obavezi je da konkurs raspiše do prvog marta.

Ministarstvo informisanja i telekomunikacija će, kako je rečeno na današnjem sastanku Radne grupe na kojem su bili predstavnici novinarskih i medijskih udruženja, izdavača medija i Ministarstva na čelu sa ministrom Mihailom Jovanovićem, organizovati tri seta obuka.

Prvi za zaposlene u lokalnim samoupravama i one će biti održane početkom februara, drugi za izdavače medija i  predstavnike novinarskih i medijskih udruženja, a treći za članove komisija koje odlučuju o raspodeli sredstava.

Dok će predstavnici lokalnih samouprava, medijskih i novinarskih udruženja biti upoznati sa novinama u sprovođenju konkursa za projektno sufinaniranje, članovima komisija biće predstavljeni i novi obrasci za ocenjivanje medijskih projekata.

Obuke za predstavnike novinarskih i medijskih udruženja biće održane u Nišu, Beogradu, Novom Sadu i Kragujevcu, dok će treninzi za zaposlene u lokalnim samoupravama biti organizovani u Beogradu. Mesto održavanja treninga za članove komisija nije još uvek poznato.

Svaka lokalna samouprava ima obavezu da do 1. marta raspiše bar jedan konkurs za projektno sufinansiranje, ali i pravo da raspiše još jedan posle tog perioda, ako budu ispunjeni uslovi za to. To se, kako je pomenuto na sastanku, posebno odnosi na lokalne samouprave koje su zbog nedavnih izbora imale privremeni, a koje će sada, nakon izbora, usvojiti novi budžet. Ove lokalne samouprave moći da raspišu novi konkurs po usvajanju novog budžeta.

Na sastanku je rečeno i da bi do kraja godine trebalo doneti Zakon o javnim servisima.

Autor: A. Ničić 

Izvor: UNS

Povezane vijesti

%d bloggers like this: