27 Aprila, 2024
Aktuelno Politika Srbija Turska

“Mehlem za ranu”: Ljajić pružio podršku CHP kandidatu na izborima u Turskoj

Predsjednik udruženja “Bosna Sandžak” u Pendiku (Istanbul) i kandidat za narodnog poslanika Republikanske narodne partje (CHP), Erdogan Erden objavio je da se u Novom Pazaru susreo sa predsjednikom Socijaldemokratske partije Srbije (SDPS), Rasimom Ljajićem i gradonačeknikom Novog Pazara, Nihadom Biševcem i najavio skoro rješavanje problema sticanja državljanstva Republike Srbije za sunarodnike koji žive u Turskoj.

“Kao rezultat svojih zvaničnih kontakata u Srbiji, otvorio je zatvorena vrata za rješavanje pitanja dvojnog državljanstva, koje je u deset godina preraslo u gangrenu. U mom susretu rekao je da ćemo za kratko vrijeme imati dobre vijesti za naše sunarodnike”, naveo je Erden u proslijeđenoj objavi Irfana Sancaklija koji je ocjenio da je rezultat oog susreta “mehlem za ranu”.

Udruženje “Bosna Sandžak” iz Pendika je nakon toga saopštilo da svi oni koji su se prijavili za sticane državljanstva Srbije, a do sada nisu dobili pozitivne odgovore, da im preko WhatsAppa dostave lične podatke (ime i prezime) i datum i broj o prijave-zahtjeva za državljanstvo, a listu prijava će proslijediti zvaničnim organima Srbije.

On se juče video porukom obratio ispred zgrade lokalne samouprave Novog Pazara, poručujući sunarodnicima da je “lahko biti musliman i Turčin u Turskoj” i da Bošnjaci svoje bivsvovanje nastavljaju u Sandžaku.

Erden je, kako se vidi iz njegovih javnih objava, prethodno boravio u Sarajevu gdje se susreo sa predsjednikom tamošnjeg SDP-a, Nerminom Nikšićem i gradonačelnicom Sarajeva, Benjaminom Karić.

Erden tokom ranijeg susreta u zagrljaju Rasima Ljajića u jednom restoranu u Novom Pazaru

U Turskoj će 14.maja biti održani predsjednički i parlamentarni izbori.

Narodnu koalaciju predvodi lider ljevičarske CHP stranke i kandidat za predsjednika Kemal Kilicdaroglu, a s druge strane je aktuelni predsjednik Turske i lider AK partije, Recep Tayyip Erdogan na čelu Republikanske koalicije.

Predsjednik SDA Sandžaka Sulejman Ugljanin je, poovodom izbora u Turskoj, prije dvije sedmice uputio pismo podrške Recepu Tayyipu Erdoganu i AK partiji.

Foto: https://www.facebook.com/erdogan.erden.3

Povezane vijesti

%d bloggers like this: