Aktuelno Bosna i Hercegovina Društvo Vremeplov

Memorijalni centar Srebrenica već 19. godina svjedoči o genocidu

Memorijalni centar Srebrenica je zvanično otvoren na današnji dan prije 19 godina. Na tom putu prerasli su iz Fondacije u državnu instituciju 2007. godine.

“Nastojimo da svojim radom doprinesemo istraživanju i proučavanju genocida. Otvoreni smo tokom cijele godine za naše posjetioce i sve one koji žele istraživati o genocidu u našoj zemlji. Čuvamo i čuvat ćemo sjećanje na ubijene žrtve genocida u Srebrenici”, poručili su povodom ove godišnjice.

Podsjećaju, uz vječnu zavalnost, da su među najzaslužnijim za osnivanje Memorijalnog centra bile su majke, supruge, sestre ubijenih u genocidu u Srebrenici bez čije upornosti i hrabrosti temelji ove institucije ne bi bili mogućivječno.

Polaganjem cvijeća, učenjem Fatihe i odavanjem počasti žrtvama genocida, danas je obilježena 19. godišnjica od zvaničnog otvaranja Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari, spomen-obilježja i mezarja za žrtve genocida iz 1995. godine, javlja Andolu Agency (AA).

Obilježavanju su, između ostalih, prisustvovale porodice žrtava, kao i članice različitih udruženja.

Emir Suljagić, direktor Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari, rekao je da 20. septembar predstavlja značajan datum za Memorijalni centar, preživjele žrtve genocida i općenito historiju Bosne i Hercegovine.

“Ovo je važan datum za ovu zemlju, za nas, za historiju. Ovo je zvanični dan kada je osnovana prva institucija u našoj zemlji koja otvoreno, javno i sistematski komemorira zločin koji je počinjen nad nam. Samo postojanje predstavlja kvantni iskorak u odnosu na sve naše prethodne pokušaje da zabilježimo našu historiju”, rekao je Suljagić.

Munira Subašić, predsjednica Udruženja “Pokret majki enklava Srebrenica i Žepa“ kaže da je na današnji dan zvanično otvoren Memorijalni centar i da je to dan od velike važnosti.

“Naša borba nije prestala. Međutim, mi smo svi uspjeli da imamo mjesto gdje ćemo dolaziti. Mi smo uspjele nakon genocida da odgojimo više od pet hiljada djece koja nikad nisu pomišljala na osvetu. Ovaj datum je bitan svima nama”, rekla je Subašić.

Memorijalni centar Srebrenica – Potočari otvorio je na današnji dan 2003. godine tadašnji predsjednik SAD-a Bill Clinton. U Memorijalnom centru Potočari ukopane su hiljade žrtava genocida iz jula 1995. godine, kojeg su počinile vojne, policijske i paravojne formacije iz bh. entiteta Republika Srpska i Srbije. Žrtve potječu iz različitih općina, a najviše ih je s područja Srebrenice, Bratunca, Vlasenice, Zvornika i Milića.

Posmrtni ostaci žrtava genocida pronađeni su na više od 150 različitih lokaliteta, od čega je riječ o 77 masovnih grobnica. Najmlađa do sada ukopana žrtva u Potočarima bilo je novorođenče, djevojčica Fatima Muhić, a najstarija nana Šaha Izmirlić, rođena 1901. godine.

U mezarju Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari do sada je ukopana 6.721 žrtva genocida.

Izvor: AA, SNews

Foto: MC Srebrenica

Povezane vijesti

%d bloggers like this: