25 Aprila, 2024
Turska Zanimljivosti Život

Najstariji čovjek na svijetu Zaro Aga živio 160 godina

Zaro Aga bio je jedan od najstarijih upamćenih ljudi na svijetu. Njegova životna priča započela je u 18. vijeku, a trajala je do 20. vijeka. Rodio se 1770-tih, ali se datum njegovog rođenja smatra 1774. godina Pravo ime mu je bilo Zaza, bio je porijeklom Kurd, rođen u selu Muthi Meydan na istoku današnje Turske.

U svoj 160-godišnji život ugradio je 10 osmanskih sultana i jednog predsjednika Republike Turske. Postoje navodi da se ženio čak 29 puta.

Za njegova života na vlasti su bili sultani Abdulhamid I, Selim III, Mustaf IV, Mahmud II, Abdulmedžid, Abdulaziz, Murat II, Abdulhamida II, Mehmed Rešad, Vahdeddin i prvi predsjednik Turske Mustafa Kemal Ataturk.

Zaro Aga sa svojom 13. suprugom Kudret hanumom

Fizički jak Zaro Aga, iako se pozudano ne zna koliko se tačno puta oženio, prema nekim izvorima u brak je stupio najmanje 10 ili čak 29 puta, imao je 13 djece i 29 unučadi. Kada su ga jedne prilike upitali zašto se toliko puta ženio odgovorio je da je morao jer su “sve njegove izabranice umrle prije njega”. Čak mu se  u 96. godini života rodilo dijete, naveli su neki turski mediji.

Zaro Aga je 1799. godine osmansku vojsku služio pod komandom Džazar Ahmet-paše (poznati osmanski namjesnik i vojskovođa bošnjačkog porijekla koji je pobjedio Napoleona), a postoji i izvor da se, nakon ukidanja janjičara 1826. godine, skrivao u podzemnim tunelima Istanbula.

Dva filma sa “Zara Ag” Bey efendi snimljena u SAD 1930. godine

Radio je na mnogim zgradama koje su danas simboli Istanbula, poput Kasarne Selimiye, džamija Ortakoy i Tophane …Nakon posla na izgradnji ovih objekata, poslije nekog vremena vratio se u rodno mjesto, ali je ponovo došao u Istanbul kako bi kao opštinski radnik i zarađivao za život.

Isticao se snažnom tjelesnom građom. Stoga je služio jedno vrijeme vojni rok u sultanovoj palati. Zaro Aga, koji je tokom svog života sudjelovao u mnogim ratovima, radio je kao hamal (nosač) u carini. Kasnije je postao upravitelj te carinske službe i osnovao je i organizaciju hamala, “Hamallar”.

Njegov zemljak Emin Bey omogućio je Zaro Agi rad u opštini, postao je glavni domar u opštinskoj ygradi gdje na tom poslu ostao do kraja života.

– Zaro Aga u svjetskoj štampi

Kao najdugovječnija osoba na svijetu, pozvan je u Italiju, Grčku, Englesku i SAD i neko vrijeme boravio je u New Yorku. Namjera onih koji su odveli Zaro Agu, kojega je tamo dočekao sjajan obred, bila je zaraditi novac od njega …

Odjeven u poseban kostim i prikazan je kao „najstarija osoba na svijetu“

“Fotografisanje je 10 centi, ljubljenje 15 centi“, pisalo je na tadašnjim reklamama u Americi. Aga, je neko vrijeme živjeo u New Yorku ali se, kada je imao 150 godina, vratio u Istanbul bez ikakvog novca.

U Engleskoj je 1931. godine bio dio curkuske predstave kao najstariji čovjek na svijetu “Turčin sa 156 godina”.

Postoje mnoge glasine o tome kako se hranilo Zaro Aga te je toliko dugo živio. Govorilo se da je uglavnom jeo bulgur (vrsta pilava) i jogurt, večerao je u ranim satima. Na njegovom stolu bio je samo kruh i jogurt ili ajran.

Zaro Aga je umro 29. juna 1934. u bolnici Šišli Eftal u Istanbulu. Vijest o njegovoj smrti pojavila se tada u svim svjetskim medijima.

Urađena mu je autopsija i utvrđeno je da je bolovao od više bolesti, poput vaskularne okluzije, proširenog srca, te da je imao tri bubrega. I danas je misterija kako je tako dugo živio uprkos svim tim bolestima .

Mezar Zaro Age nalazi se na istanbulskom groblju Eyup. Na njemu je natpis “Fatiha u duši Zara Afe, sina Šemsi Age iz Bitlisa, koji je umro u 160. godini”.

 

Izvor: TRT Haber, Milliyet

Povezane vijesti

%d bloggers like this: