24 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo

Mešihat IZ-e Sandžaka: Cijena kurbana 200 eura, Kurban-bajram 28. juna

Mešihat Islamske zajednice Sandžaka, saopštio je danas da cijena kurbana ove godine iznosi 200 eura.

“Povodom nastupanja Kurban bajrama, Mešihat Islamske zajednice Sandžaka organizuje akciju prikupljanja sredstava i organizovano klanje i raspodjelu kurbana. Cijena kurbana iznosi 200 uvra. Kurbansko meso se koristi za ishranu učenika Sinan-begove i Bakije hanume medrese, kao i za pomoć muftačnim porodicama u Sandžaku i šire”, naveli su iz ove islamske zajednice.

Akcija se, kako ističu, provodi uz strogo poštivanje šerijatskih normi, a sa kurbanima se postupa humano, u skladu s veterinarskim standardima a cijeli proces se odvija uz konstantno prisustvo stručnih lica i imama.

Uplate za kurban vjernici mogu izvršitidDirektnom uplatom u Odborima sandžačkih Medžlisa, radnim danima od 09:00 do 14:00 sati, direktnom uplatom kod imama u džamijama, u zgradi Mešihata IZ Sandžaka (Sutjetska 2, Novi Pazar), putem m-banking ili uplatom na broj dinarskog tekućeg računa.

Kurban-bajram ove godine je 28. juna. Za muslimane Kurban ili Hadži bajram je velik je mubarek dan, dan velikog Božijeg dobra.


Njegovu važnost određuje klanje kurbana – tradicija Božijeg poslanika Ibrahima i dijeljenje kurbanskog mesa siromasima, prijateljima, komšijama; i dani hadža – dana boravka nekoliko miliona muslimana u Časnim mjestima Mekki i Medini. Kurban bajram traje 4 dana.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: