20 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Sandžak

Mešihat IZ-e Sandžaka: Ubistvo u Priboju nameće teška pitanja sigurnosti, čovječnosti i empatije

Mešihat IZ-e Sadžaka najoštrije osuđuje ubistvo Ervina Ćelahmetovića (35) iz Priboja, ističuću da je riječ o zločinu – svirepom uistvu i zahtjeva hitnu reakciju nadležnih organa.

Ocjenjuje se, na činjenicu da je pripadnik policije izvršilac ovog monstruoznog čina, da se desio na javnom mjestu prepunom ljudi, u centru grada, da je u objektu u trenutku zločina, prema dostupnim informacijama, bilo još pripadnika policije, da niko od prisutnih nije ni pokušao da spriječi zločin, duboko zabrinjavajuća za cijelo društvo i, kako se navodi, nameće nam teška pitanja sigurnosti, čovječnosti i empatije.

Uzimajući u obzir brojne okolnosti među kojima je i ta, da se ovaj zločin dogodio u mjestu koje je u nedavnoj prošlosti propatilo zločine, motivisane vjerskom i nacionalnom netrpeljivošću, te da počinioci tih zločina ni dan danas nisu privedeni licu pravde, zahtjevaju od nadležnih organa hitnu reakciju,” ispitivanja svih okolnosti i adekvatnog kažnjavanja odgovornog lica za ovaj, ali i za sve prethodne zločine kako bi se konačno poslala jasna poruka svima koji pokušavaju raspirivat međunacionalnu mržnju i neprijateljstvo ili misle da su iznad zakona”.

“Svirepo ubistvo koje se desilo u Priboju sve nas je duboko potreslo i uzdrmalo, posebno u ovim danima nedavnih tragičnih događaja koji su pogodili naše društvo. Mešihat IZ-e Sandžaka izražava najdublje saučešće porodici ubijenog Ervina dovom Stvoritelju da rahmetliji podari džennet, porodici sabrur, a našem društvu moralni i duhovni preporod”, naveli su u saopštenju iz Islamske zajednice Sandžaka, Rijaseta slamske zajednice Srbije.

U reagranjima ovaj zločin su do sada osudile vodeće bošnjačke političke stranke i Bošnjačko nacionalno vijeće (BNV).

Povezane vijesti

%d bloggers like this: