28 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Srbija

Mešihat IZuS: Farsa od izbora za tzv. vjerske poglavare muslimana

Mešihat Islamske zajednice u Srbiji je, pozivajući se na, kako je navedeno, Allahovo imperativ, upućen svim vjernicima: „I svi se čvrsto Allahovog užeta držite i nipošto se ne razjedinjujte“, izbor reisu-l-uleme Islamske zajednice Srbije (IZS) ocjenilo kao “farsu od izbora za tzv. vjerske poglavare muslimana na kojima su izabrana“ dva reisa”

U saopštenju Islamske zajednice u Srbiji (IZuS) izražava se najoštriju osuda i zabrinutost za budućnost postojanja i institucionalnog djelovanja muslimana u Republici Srbiji i ponovlja stav da je “neuspjeli pokušaj puča u Islamskoj zajednici, koji se desio u oktobru 2007, podržan od strane lokalnih i državnih političkih faktora, imao je za posljedicu cijepanje Zajednice i formiranje nelegalne tvorevine, tzv. Rijaset Srbije, kojem je režim Vojislava Koštunice dao državni legitimitet, s ciljem izazivanja podjela među muslimanima, onemogućavanja rješavanja brojnih pitanja i gušenja njihovog daljeg razvoja”.

“Mešihat Islamske zajednice poziva sve vjernike, džemate i imame sa prostora Sandžaka i Republike Srbije koji djeluju izvan sistema legalne Islamske zajednice da se priključe Mešihatu Islamske zajednice kao jedinom legalnom i legitimnom predstavniku muslimana na prostoru ove države, čiji kontinuitet i vjerski legitimitet je potvrđen odlukama vrhovnih vjerskih organa i poglavara, u skladu sa Kur’anom i sunnetom Allahovog Poslanika a.s.”, navedeno je u saopštenju te islamske zajedice.

Mešihat Islamske zajednice u Srbiji, označavajući ga sa “takozvani Rijaset, obavještava sve pripadnike islama u Republici Srbiji da ta organizacija kao i sve njoj slične, nema vjetski legitimitet i historijski kontinuitet.

“Zbog izazivanja razdora među muslimanima, nemaju vjerski legitimitet niti historijski kontinuitet, te je upotreba najčasnijih vjerskih titula „reis“ ili „muftija“ zloupotreba i lažno predstavljanje, kao i da je njihovo slijeđenje i pružanje podrške štetno za sadašnjost i budućnost islama i muslimana”, piše u reagiranju.

Dodaje se i da je Mešihat IZuS 16 godina permanentno ukazivao na kršenje zakona koje se desilo registriranjem dvije (ili više) islamskih zajednica sa istim imenom i upozoravao na štetnost davanja državne podrške podjelama, kao i na opasnost takvog djelovanja, te pozivao da se učinjena greška, u interesu muslimana i države Srbije, što prije ispravi.

Navodi se da su muslimani u Srbiji do 1993. godine bili dio jedinstvene Islamske zajednice, na čelu sa reisu-l-ulemom, čije je sjedište bilo u Sarajevu, a imali su svoje područne muftije, te da je posljednji legalni beogradski muftija razriješen je dužnosti krajem juna 1991. odlukom vrhovnih organa Islamske zajednice, zbog svog destruktivnog djelovanja, tako da je njegovo kasnije predstavljanje muftijom bilo nelegalno i nelegitimno.

“Formiranjem Mešihata IZ-e Sandžaka 30. oktobra 1993, a potom potpisivanjem odluke o priznanju legitimiteta nasljednicama jedinstvene Islamske zajednice 29. oktobra 1994. u Istanbulu, kojem su prisustvovali svi predsjednici mešihata i muftije novonastalih država, na čelu sa jednim reisu-l-ulemom, potvrđen je kontinuitet organa i legitimitet nosioca najviših vjerskih titula na cijelom prostoru bivše Jugoslavije, uključujući područje Sandžaka i Srbije”, piše u saopštenju Mešihata Islamske zajednice u Srbiji.

Na svečanoj izbornoj sjednici Vrhovnog Sabora IZS, održanoj u nedjelju nakon podne namaza u novopazarskoj Hadži Hurem-Bor džamiji aktuelni predsjednik Mešihata sandžaka i muftija sandžački Senad ef. Halitović izabran je za reisu-l-ulemu. Dva dana prije toga, također za reisu-l-ulemu Islamske zajednice Srbije u beogradskoj Bajrakli džamiji, nakon džume namza,, proglašen je Nedžmedin Saćipi.

Od 2007. godine u Srbiji djeluju dvije islamske zajednice, Rijaset Islamske zajednice Srbije i Mešihat Islamske zajednice u Srbiji.

U Srbiji je 2006. godine donijet je Zakon o vjerskim zajednicama, prvi put nakon komunističkog režima.

Islamska zajednica Srbije je iste godine podnijela zahtjev za upis u novi registar nakon čega je dobila potvrdu o upisu a 2007 godine donesena je odluka o formiranju Rijaseta IZ-e Srbije koji je poslije 1991 godine objedinio IZ-u iz centralne Srbije sa Odborima IZ-e na području regije Sandžak. Imenanjem muftije rahmetli Hamdije ef. Jusufspahića za vršioca dužnosti reis-ul-uleme Rijaseta Islamske zajednice Srbije počelo je formalno djelovanje te islamske zajednice.

Mešihat Islamske zajednice osnovan je za područje Sandžaka na Konstituirajućem Saboru 30. oktobra 1993. godine, a na Objediniteljskom Saboru 27. marta 2007. godine preimenovan je u Mešihat Islamske zajednice u Srbiji sa četiri muftijastva. Tadašnji sandžački muftija, rahmerli Muamer ef. Zukorlić imenovan je za Glavnog muftiju Mešhata Islamske zajednice u Srbiji.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: