Aktuelno Bosna i Hercegovina Društvo

Raspisivanje međunarodne potjernice za Milomirom Savčićem

Sud Bosne i Hercegovine je godine donio rješenje kojim su prema optuženom predsjedniku Boračke organizacije bh. entiteta Republika Srpska Milomiru Savčiću ukinute mjere zabrane, a usvojen prijedlog Tužilaštva Bosne i Hercegovine od 2.8.2021. godine za određivanje mjere pritvora u smislu člana 126.f stav 2. ZKP BiH zbog nepoštivanja izrečenih mjera zabrane iz člana 126.a stav 1. tačka c) ZKP BIH, kojim mjerama je optuženom zabranjeno kontaktiranje sa svim predstavnicima printanih i elektronskih medija o činjenicama koje se odnose na ovaj krivični postupak, kao i javna obraćanja u vezi s ovim postupkom.

Kako se navodi Optuženom Milomiru Savčiću je po prijedlogu Tužilaštva BiH određena mjera pritvora iz razloga predviđenih članom 132. stav 1. tačka b) ZKP BiH, odnosno zbog bojazni da će uništiti, sakriti, izmijeniti ili krivotvoriti dokaze ili tragove važne za krivični postupak, te zbog naročitih okolnosti koje ukazuju da će ometati krivični postupak utjecajem na svjedoke, saučesnike ili prikrivače, a ne zbog opasnosti od bjekstva.

Mjera pritvora po ovom rješenju može trajati najduže tri (3) godine računajući od dana potvrđivanja optužnice, odnosno do 13.1.2023. godine ili do drugačije odluke Suda.

Povodom učestalih medijskih upita, obavje[teno je da je Sud zaprimio službenu zabilješku Sudske policije Bosne i Hercegovine u kojoj se navodi da optuženi Milomir Savčić nije pronađen na kućnoj adresi, te da iz tog razloga nije sproveden do pritvorske jedinice po naredbi Suda. Imajući u vidu navedeno, Sud je donio naredbu za raspisivanje međunarodne potjernice.

Tužilaštvu Bosne i Hercegovine je dostavljena obavijest sa službenom zabilješkom da optuženi Milomir Savčić nije pronađen na adresi stanovanja radi poduzimanja daljih radnji iz njihove nadležnosti.

Radi objektivnog informiranja javnosti, Sud je optuženom Milomiru Savčiću po prijedlogu Tužilaštva BiH odredio pritvor zbog kršenja mjera zabrane u odnosu na konkretan predmet koji se vodi pred Sudom BiH, a ne zbog njegovih javnih istupa u vezi s eventualnim kršenjem dopuna Krivičnog zakona BiH koji se odnose na zabranu negiranja genocida i drugih ratnih zločina, te veličanja ratnih zločinaca.

– Faktor: Sud i Tužilaštvo BiH će, po svoj prilici, i od Savčića dobiti “razglednicu” iz Srbije

Milomir Savčić, predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske (BORS), koji se potvrđenom optužnicom tereti za učešće u genocidu nakon pada Srebrenice u julu 1995. godine, po svemu sudeći, pobjegao je u Srbiju, piše sarajevski Faktor.

Lider SNSD-a Milorad Dodik danas je u Beogradu prokomentirao “nestanak” Milomira Savčića. Kazao je Dodik da Savčić “naravno neće ležati u pritvoru”. Po svoj prilici i neće, ali ne zahvaljujući Dodiku nego Tužilaštvu i Sudu BiH. Koliki je Dodikov utjecaj na pravosuđe, to je sad druga priča.

Sud BiH danas je donio naredbu za raspisivanje međunarodne potjernice za njim, samo dan nakon što ga je sudsko vijeće kojim je predsjedavao sudija Zoran Božić, “hladno” pustilo da odšeta iz zgrade Suda BiH.

Par sati nakon održanog ročišta na kojem je Tužilaštvo tražilo da se Savčiću odredi pritvor jer je nastupajući u medijima u Republici Srpskoj kršio ranije izrečenu mjeru zabrane javnog komentiranja predmeta koji se protiv njega vodi, Sud je donio odluku kojom mu se određuje pritvor.

Prethodno se niko od troje članova Vijeća, koje su, osim Božića, činile još i sutkinje Dalida Burzić i Jasmina Ćosić Dedović, očigledno nije sjetio da bi možda bilo pametno zadržati ga do donošenja odluke o tome da li će biti i pritvoren. “Danak neiskustvu” reklo bi se, jer eto prije Savčića nije bilo zločinaca i optuženika koji su utočište našli u Srbiji i Hrvatskoj. Naravno da jeste, i to više njih.

Savčić se nakon saznanja o odluci Suda javljao medijima u RS-u “šokiran i iznenađen odlukom”, kazavši kako “ide kući da se presvuče”, dok se vrlo vjerovatno već kretao ka granici sa Srbijom, prema vjerovatno ranije pripremljenom planu.

Granicu, ako ju je prešao, morao je preći ilegalno, budući da su mu oduzete putne isprave i izrečena zabrana prelaska državne granice sa ličnom kartom.

Tako je Savčić, koji se potvrđenom optužnicom tereti za najteži oblik ratnog zločina, po drugi put izbjegao hapšenje.

Prvi put Savčić je umakao u decembru 2019. godine i to tako što se sam pojavio u Tužilaštvu, doslovno dan pred hapšenje.

Kako je pisao portal Istraga, tog decembra 2019. godine, sve je bilo spremno za njegovo hapšenje, ali mu je dojavljeno šta se sprema i savjetovano da se sam prijavi “kako bi se izbjegao spektakl”.

“Naši ljudi odozdo su nam javili. Tomić i Odobašić (Predrag i Izet, tužioci, op. a.) navaljuju i traže hapšenje. Gordana (Tadić, glavna tužiteljica, op. a.) je protiv. Imate još dva dana da se prijavite sami i neće biti nikakav spektakl. Samo otiđite u Tužilaštvo BiH. Neće vas uhapsiti – obavijestio je Savčića i njegove saradnike Milorad Kojić, direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Republike Srpske”, pisala je Istraga.
\
Proces protiv Savčića u Sudu BiH vodi se od juna 2020. godine, a optužnica je podignuta u januaru iste godine.

Tužilaštvo BiH ga tereti da je planirao, komandovao i nadzirao aktivnosti pripadnika puka, koji je bio u njegovom sastavu, prilikom zarobljavanja i ubistava više stotina muškaraca bošnjačke nacionalnosti na više lokacija na području Nove Kasabe, nakon pada takozvane zaštićene zone UN-a Srebrenice.

Prva je osoba optužena za genocid koja je postala nedostupna bh. pravosuđu nakon što mu je počelo suđenje.

Tužilaštvo BiH ranije je za genocid u Srebrenici optužilo šest osoba, koje su se u vrijeme optuženja već nalazile u Srbiji, a radi se o Radoslavu Jankoviću, Svetozaru Kosoriću, Tomislavu Kovaču, Milisavu Gavriću, Borislavu Stojišiću i Rajku Drakuliću.

Izvor: Faktor, Sud BiH

Povezane vijesti

%d bloggers like this: