27 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Novi Pazar Srbija

Mešihat IZuS: Stadion kod Novopazarske banje “vakufsko dobro”

Predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Srbiji (IZuS) mufija Mevlud Dudić izjavio je da je postojeći stadion kod Novopazarske banje “vakufsko dobro”.

Foto: mesihat.org

“Ovo vakufsko dobro danas zvanično obilježavamo. Ovo što vidite Novopazarsku staru banju i ovo što vidite, stadion, je vakufsko dobro”, rekao je između ostalog Dudić, prenijeli su medji bliski toj islamskoj zajednici.

Mešihata Islamske zajednice u Srbiji (IZuS) je na svom sajtu objavio da je dana 30.10.2021. godine, na godišnjicu osnivanja Mešihata Islamske zajednice, na vakufskom dobru u Novopazarskoj banji, koje je prošle godine vraćeno Islamskoj zajednici, proučena je dova i otkrivena tabla Vakufa Hadži Hurem.

Kako je navedeno Dudić je u svom obraćanju poručio “da se više niko nikada ne smije usuditi da otima i uzurpira vakufsku imovinu jer ćemo se svim sredstvima boriti da je odbranimo, sačuvamo i povratimo onu koju Islamska zajednica potražuje”.

“Nema tih sredstava koja ćemo iskoristiti kako bi zaštitili vakufsku imovinu”, poručio je on.

Navodi se i da je ovom svečanom činu prisustvovala je delegacija Islamske zajednice na čelu sa predsjednikom Mešihata muftijom dr. Mevlud ef. Dudićem, potpredsjednik Skupštine Srbije Muamer Zukorlić, te aktivisti i džematlije Islamske zajednice.

Podsjećamo da je srbijanski ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović sredinom februara ove godine, prilikom obilaska Novog Pazara, najavio izgradnju novog stadiona u Novopazarskoj banji, a procenjena vrijednost kako je predočio je je 19.2 miliona eura.

Grad Novi Pazar stavio je na rani javni uvid materijal za izradu Plana detaljne regulacije parcele u okviru KO Banja u Novom Pazaru, koja je predviđena za izgradnju sportsko-turističkog kompleksa.

Kako je navedeno u planskoj dokumentaciji koju je izradio JP Zavod za urbanizam Grada Novog Pazara, a čiji je naručilac Grad, na okvirnoj površini od oko 57 hektara planirana je gradnja fudbalskog stadiona po pravilniku UEFA 4 kategorije, za minimalno 8.000 gledalaca, sa svim potrebnim pratećim sadržajima po pravilniku UEFA, objavila je ekapija.

Foto: PrtSc geosrbija

Uvidom u aplikaciju “geosrbija” Katastreska parcela broj 63 Ko Banja ne obuhvata prostor postojećeg stadiona.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: