Aktuelno Društvo Srbija

Ministar Žigmanov poručio u Novom Pazaru da država mora činit napore da se događaji poput ubistva u Priboju više nikada ne ponove

Ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Srbije, Tomislav Žigmanov je danas, nakon posjete Bošnjačkom nacionalnom vijeću (BNV), izjavio da SU ubistvo Ervina Ćelahmetovića u Priboju osudili kao najneprihvatljivije društveno diskriminaciono djelovanje i da država mora činit napore da se ovakvi događaji više nikada ne ponove.

“U tom smislu je naše pietetsko suosjećanje žrtve viš nego prisutno. Svjesni smo da država mora činiti napore da se u društvu stvari oko tolerancije i međusobnog uvažavanja i stvaranja okvira za sprečavanje svakakvog oblika diskriminacije što više afirmišu i ovakvi događaji nikada više ne ponavljaju”, izjavio je Žigmanov.

On je, nakon susreta sa predsjednicom predsjednicom Bošnjačkog nacionalnog vijeća,  Misalom Pramenković, rekao da rad Vijeća u proteklih šest mjeseci ocjenjuje pozitivno i da očekuje da će svoj rad nastaviti na isti način.

“Zadovoljni smo kada je u pitanju profesionalna posluženost i način na koji odgovaraju na izazove sa kojima se suočavaju. Ovo je bila prilika da vidimo i koji su problem sa kojima se pripadnici bošnjačke zajednice ovdje u Sandžaku suočavaju, što su očekivanja kada je u pitanju naše ministarstvo, i uopće Vlada Republike Srbije, šta sve treba činiti da bi se dobre pozicije, dobri okviri i perspective još bolje i na kvalitetan način u partnerskom odnosu realizirale”, izjavio je Žigmanom, ističući da će biti posrednici kada je u pitanju artikuliranje interesa Bošnjaka naspram vlasti i institucija u Republici Srbiji.

Predsjednica Vijeća, Misala Pramenković je kazala da je sa resornim ministrom podijelila stav da je ubistvo u Priboju “posljedica nečijeg nerada, kako institucionalnog, tako i nekih narativa kojih, na žalost i dalje imamo u društvu”.

“Obaveza nam je svima da radimo na unaprjeđenju univerzalnih vrijednosti, promatranja različitosti kao bogatstva, a ne kao prijetnje ili određene štete”, ukazala je predsjednica BNV.

Ona je posjetu Novom Pazaru, kroz današnje organiziranje društvenog dijaloga i učešće na njemu, kao i Vijeću ocjenila kao “konstruktivan odnos ministra Žigmanova i ministarstva na čijem je čelu”.

Tokom susreta zvaničnika BNV-a i ministra Žigmanova analiziran je rad BNV-a u prethodnh šest mjeseci, a bilo je riječi da se u saradnji sa drugim nacionalnim vijećima, radi na stvaranju zajedničkog kohezionog okvira  i da se uz razna iskustva rješavaju druga pitanja sa kojima se suočavaju pripadnici bošnjačke nacionalne zajednice.

Srbijanski ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Tomislav Žigmanov otvorio je danas u  Novom Pazaru drugi po redu društveni dijalog na temu „Kako do rodno senzitivnog jezika“, koji je trajao duže od tri sata, i na kojem su se čuli različiti i suprotstavljeni stavovi.

Na skupu su bili prisutni gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac,sa kojim se ministar Žigmanov se sreo u zgradi Gradske uprave neposredno pre dijaloga, kao i predstavnici Saveta za srpski jezik, Instituta za srpski jezik SANU, Filološkog i Filozofskog fakulteta, Univerziteta iz Novog Pazara i Kosovske Mitrovice, Instituta za filozofiju i društvenu teoriju, Bošnjačkog nacionalnog vijeća, Nacionalnog savjeta goranske nacionalne manjine, civilnog društva i medija.

Dijalog je počeo minutom ćutanja za žrtve nedavnih ubistava u Beogradu, okolini Mladenovca i Priboju.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: