16 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Novi Pazar

Građani na protestu “Sandžak protiv nasilja” se pridružuju zahtjevima sa protesta “Srbija protiv nasilja”, tražiće smjenu ministra policije i odgovornost pripadnika policije

Inicijatica slobodnih građana (ISG) predočila je zahtjeve prema vlastima i saopštila da će građani Novog Pazara protestom “Sandžak protiv nasilja”, u petak 26. maja, pridružuju zahtjevima sa protesta koji nose naziv “Srbija protiv nasilja”, sa posebnim akcentom na smjenu ministra policije.

Dan uoči zakazanog protesta ukazuju da je “ministar policije najodgovornije lice za nasilničko ponašanje policajaca posebno u Sandžaku gdje i nakon počinjenih nedjela nad Bošnjacima policajci ne bivaju kažnjeni već nagrađeni, što rezultira nove zločine i strah među Bošnjacima u Srbiji”.

U zahtjevima protesta zakazanog za petak u 18. sati u centru Novog Pazata traži se najtežu kaznu za svirepog ubicu mladića Ervina Ćelahmetovića iz Priboja, smjenu načelnika granične policije i komandira PS Priboj, otkaz i kazne svim policajcima i službenicima koji nisu spriječili ubistvo i nisu spriječili bjekstvo ubice, kao i otkaz i kazne svim policajcima koji su pomogli ubici da pobjegne.

Također se zahtjeva javno saopštenje ministra policije (Bratislava Gašića) u kojem će obrazložiti šta se desilo sa policajcima koji su prošle godine u Priboju pozivali pjesmama na novi genocid nad Bošnjacima i pooštravanje kazni za svaku vrstu ratnohuškačke retorike i poruka koje šire međunacionalnu i međuversku mržnju i netoleranciju.

“Pripadnici policije i drugih bezbjednosnih službi bi trebalo da štite sve građane, a ne da građanima druge nacionalnosti prijete genocidom, istrebljenjem i da ih svirepo ubijaju. Sama činjenica da se ubistvo desilo na javnom mjestu na kojem je bilo još policajaca i drugih službenika, a niko od njih nije spriječio ubistvo ili ubicu da pobjegne, je poražavajuća i šteti ugledu Republike Srbije, ministarstvu unutrašnjih poslova kao i svim policajcima u zemlji. Posebno poražavajuća je činjenica da je nekoliko policajaca pomoglo ubici da pobjegne nakon ubistva”, ističu iz ISG-a.

Dok se ne ispune zahtjevi koji bi trebalo da se podrazumijevaju, podvlače da smatraju i smatrat će da je “ubistvo Bošnjaka od strane policajca rezultat prestanka funkcionisanja pravne države, a prije svega tužilaštva i pravosuđa kao i višedecenijskog nekažnjavanja izvršioca gnusnih zločina”.

“Država Srbija je država svih nas ali da bi je svi osjećali svojom domovinom, neophodno je da ona svojim odnosom pokaže da je svima majka, a ne nekima majka a drugima maćeha”, poručeno je povodom najavljenog protesta iz Inicijative slobodnih građana.

Protest građana “Sandžak protiv nasilja” zakazana je za petak, 26. maj, sa početkom u 18. sati na Trgu Isa-bega Ishakovića u Novom Pazaru.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: