25 Aprila, 2024
Aktuelno Kultura Novi Pazar Teatar/Film/TV

Nagrada “Amir Dautović” glumcima Regionalnog pozorišta

Kulturni centar “Novi Pazar” dodjelio je nagradu “Amir Dautović” za 2022. godinu glumcima Regionalnog pozorišta, Rifatu Rifatoviću i Anđeli Marić.

Stručna komisija koja je odlučivala o ovogodišnjim laureatima je bila jedinstvena u stavu da ovo dvoje glumaca ponesu eminentnu nagradu, a ponajviše zahvaljujući ostvarenim rezultatima sa predstavom “Ako dugo gledaš u ponor”.

Članovi komisije bili su univerzitetski profesor Redžep Škrijelj, profesorica književnosti Melida Rebronja, novinar Zoran Maksimović i ispred Kulturnog centra Hasna Ziljkić.

U obrazloženju odluke oni su naveli da su ovi glumci ostvarili izvanredna glumačka ostvarenja na raznim festivalima profesionalnih pozorišta u zemlji i inostranstvu, te da su bili najbolji ambasadori novopazarske kulture u minuloj godini.

Nagrada “Amir Dautović” je ustanovljena 2017. godine i dodjeljuje se za afirmaciju kulture suživote, bosanskog jezika i tradicije, kao i predstavljanja Novog Pazara na polju obrazovanja, kulture, novinarstva i drugih djelatnosti.

Dosadašnji dobitni ovog priznanja bili su Šefka Begović Ličina, Sead Šemsović, Rizah Gruda i Zoran Maksimović.

Nagrade ovogodišnjim dobitnicima, koje iznose 45 hiljada dinara, biće svečano dodjeljene 7. februara u foajeu Kulturnog centra.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: