Aktuelno Društvo Sandžak

Ministarstvo prosvjete: Nastavu na bosanskom jeziku u saradnji sa Bošnjačkim nacionalnim većem (BNV)

Za učenike koji pohađaju nastavu na bosanskom jeziku u saradnji sa Bošnjačkim nacionalnim većem (BNV) urađeni su svi časovi za prvu sedmicu nastave na daljinu od prvog razreda osnovne do III razreda srednje škole, a snimci su dostupni na YouTube kanalu, saopštilo je danas srbijansko Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Ministarstvo je pripremilo je poseban operativni plan za realizaciju nastave na jezicima nacionalnih manjinakako bi učenici pripadnici nacionalnih manjina ostavrili pravo na obrazovanjena maternjem jeziku,u situaciji kada je zbog epidemiološke situacije obustavljen neposredni nastavni rad u svim osnovnim i srednjim školama u Republici Srbiji.

U školama širom Republike Srbije započeta je nastava na daljinu i sa učenicima koji nastavu pohađaju na svom maternjem, manjinskom jeziku.

Kako je danas saopšteno u obezbjeđivanju što većeg broja digitalnih i drugih onlajn resursa za realizaciju kvalitetne nastave na daljinu na manjinskim jezicima, ministarstvu su značajnu podršku pružili nacionalni savjeti nacionalnih manjina.

Pored toga što svi učenici imaju mogućnost da prate časove na srpskom jeziku na kanalima RTS3 i RTS Planeta – što predstavlja i dodatno učenje srpskog kao nematernjeg jezika – za pet manjinskih jezika koji su u službenoj upotrebi u AP Vojvodini i na kojima se celokupna nastava realizuje, započeto je snimanje časova maternjeg jezika u saradnji sa Radio televizijom Vojvodina. Emitovanje časova maternjeg jezika od prvog do četvrtog razreda na hrvatskom, mađarskom, rumunskom, rusinskom i slovačkom jeziku započeće od ponedeljka, 23. marta 2020. godine.

Raspored i mjesto emitovanja časova, odnosno onlajn i drugi interaktivni digitalni resursi na manjinskim jezicima biće sukcesivno postavljeno na linku: https://www.rasporednastave.gov.rs/

Povezane vijesti

%d bloggers like this: