20 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Novi Pazar Politika Sandžak Srbija

Misala Pramenković nova predsjednica BNV-a

Glasovima “ZA” 21 vijećnika, na Prvoj sjednici novog saziva, danas je Misala Pramenković izabrana za predsjednicu Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV).

Za nju je glasalo 11 prisutnih vijećanika sa liste “Jedinstveno za slobodno Vijeće – Stranka pravde i pomirenja”, čiji je bila nosilac i 10 vijećnika liste “Bošnjačko jedinstvo – dr. Sulejman Ugljanin”.

Vijećnici liste “Sandžačka demokratske partija -Husein Memić“, njih 12 se izjasnilo da nisu prisutni tokom glasanja, dok je jedini vijećnik liste “Savez za Sandžak i dobre Bošnjane” Admir Muratović bio uzdržan.

Misala Pramenković je najavila da ćemo u budućem radu BNV-a svjedočiti konstruktivnim projektima, zalagati se za interese Bošnjaka na individualnom i kolektivnom planu.

“Želimo nastaviti ondje gdje se stalo, želimo vijeće koje je otvoreno, transparentno, dostupno svim Bošnjacima i Bošnjakinjama, svim građanima i svim dobrim ljudima. To je naša misija u ovome mandatu”, rekla je Pramenković čestitavši rukovodstvu koje je do sada vodilo Vijeće i listama koje su bile u poziciji i opoziciji.

Izrazila je stav, da se treba desiti departizacija Vijeća, ali i da ono politički predstavlja Bošnjake.

“Ne možemo napraviti barijeru u pogledu važnih pitanja po Bošnjake koja nekada direktno potiču od politike. Onog momenta kada se izaberu organi i rukovodstvo Vijeća to su organi i rukovodstvo svih Bošnjaka u Srbiji. To je ono zašta ćemo se zalagati”, poručila je.

Potvrdila je da joj posebno imponuje što je druga žena zaredom koja je izabrana na čelu Vijeća.

“To pokazuje mnogo. Da smo mi narod koji uvažava svoju značajanu, ljepšu polovinu, da su Bošnjaci narod koji daje priliku ženama koje imaju kapaciteta da iznesu određeni amanet. Nama koji smo rodno osjetljivi ovo imponuje, a sa druge strane, pomoć kolega i kolegica vijećnika je dobrodošla. Za sve ono što su planovi u pogledu rada naći ćemo načina da osmislimo, isplaniramo, konsultiramo se i iskoristimo iskustvo koje su do sada imali ljudi u dosadašnjem vođenju Vijeća”, istakla je novoizabrana predsjednica BNV-a.

Nakon obraćanja vijećnicima ona je preuzela predsjdevanje i upućenih riječi zahvalnosti zatvorila Prvu sjednicu Bošnjačkog nacionalnog vijeća.

Na narednim sednicama Vijeća očekuje se izbor organa, prioritetno Izvršnog odbora, potpredsjednika Vijeća i članova odbora za službenu upotrebu bosanskog jezika i pisma, za obrazovanje na bosanskom jeziku, za informisanje i za kulturu, kao i savjeta Vijeća.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: