23 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Politika Sandžak

Misala Pramenković preuzela dužnost predsjednice Bošnjačkog nacionalnog vijeća

Novoizabrana predsjednica Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV), Misala Pramenković danas je od dosadašnje predsjednice Vijeća, Jasmine Curić preuzela tu dužnost.

Tokom svečane primopredaje dužnosti predsjednika, u Glavnom uredu BNV-a u Novom Pazaru, dosadašnja i buduća predsjednica Vijeća su razmjenile cvijeće i čestitke.

U izjavama za medije su poručil da će zajedno nastaviti sa započetim aktivnostina i otvoriti nova poglavlja u interesu Bošnjaka.

Jasmina Curić je podsjetila da je Bošnjačko nacionalno vijeće prije 31 godinu osnovano na ideji koja je Bošnjake obavezala na jedinstvo i Misali Pramenković poželjela uspjeh u radu.

“Raduje me činjenica da smo se okupili oko jedinstvenog bošnjačkog nacionalnog programa po kojem je Vijeće radilo punih 31 godinu i po kojem ćemo zajednički nastaviti da radimo, što predstavlja kontinuitet. Svi sazivi do sada su imali uspjeha i rezultata, međutim Bošnjaci se suočavaju sa još dosta neriješenih pitanja i sigurna sam da ćemo zajedno prevazići sve prepreke koje nam stoje na razvoju Sandžaka”, rekla je Curić istakavši da će nastaviti na institucionalnom povezivanju sa Bosnom i Hercegovinom, njegovanju bratskih donosa sa turskim narodom.

Kao budući Vijećnik je poručila da će i ubuduće raditi na slozi i timskom radu zato što je to jedini put ka uspjehu.

“Bošnjačkom narodu želim slogu, mir i siguran Sandžak”, kazala je ona.

Predsjednica BNV-a, Misala Pramenković je rekla da od danas preuzima amanet i obavezu da vodi Bošnjačko nacionalno vijeće i da čin primopredaje ove dužnosti ukazuje na dostojanstvo prema kojem je bošnjački narod prepoznatljiv.

“Misija nas vijećnika, bez obzira da li smo na čelnoj poziviji ili u ovom najvećem predstavničko organu, jeste da zastupamo interese svih Bošnjaka u Republici Srbiji i mi ćemo u narednom periodu to činiti. Mnogo je pitanja, polja, problema i izazova na kojima trebamo adekvatno reagirati. Mnogo je pitanja pokrenuto ona se trebaju finalizirati. Brojna pitanja-poglavlja se trebaju otvoriti i nadam se da će ovaj saziv vijeća imati snage i kapaciteta. Definitivno struktura vijećnika pokazuje da imamo potencijala. Taj potencijal ćemo ujediniti i sigurno koračati na putu ostvarenja interesa bošnjačkog naroda u Republici Srbiji”, poručila je predsjadnica BNV-a.

Glasovima 11 vijećnika sa liste “Jedinstveno za slobodno Vijeće – Stranka pravde i pomirenja”, čiji je bila nosilac i 10 vijećnika liste “Bošnjačko jedinstvo – dr. Sulejman Ugljanin” univerzitetski prof. dr. Misala Pramenković je u ponedjeljak, 26 decembra 2022. godna, na Prvoj redovnoj sjednici, izabrana za predsjednicu Vijeća.

Prethodno su lideri SDA Sandžaka i Stranke pravde i pomirenja , Sulejman Ugljanin i Usame Zukorlić potpisali Sporazum o progrmskoj saradnji u Bošnjačkom nacionalnom vijeću.

Bošnjačko nacionalno vijeće je najviše predstavničko tijelo sandžačkih Bošnjaka u Republici Srbiji. Osnovano je 11. maja 1991. godine, pod imenom Muslimansko nacionalno vijeće Sandžaka (MNVS). Do 2003. godine Vijeće djeluje i radi pod nazivom Bošnjačko nacionalno vijeće Sandžaka (BNVS), a nakon 2003. godine kao Bošnjačko nacionalno vijeće (BNV).

Povezane vijesti

%d bloggers like this: