26 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Novi Pazar Politika Sandžak Sjenica Tutin

SDA Sandžaka i SPP formiraju vlast u Novom Pazaru, Tutinu i Sjenici?

Nakon uspostavljanja koalicije u BNV-u između SDA Sandžaka i Stranke pravde i pomirenja (SPP) ove dvije partije nastaviće da formiraju koalicije u Novom Pazaru, Sjenici i Tutinu, saznaje SNews.

Kako se navodi u potpisanom sporazumu dvije strane će pored potpisanih ciljeva zajednički ostvarivati saradnju i na lokalnom nivou.

“SDA Sandžaka i SPP već izrađuju zajedničke planove oko formiranja novih skupštinskih većina u Sandžaku, a konkretnije korake po ovom pitanju preduzeće u odmah nakon novogodišnjih praznika. Velika vjerovatnoća je da će osim ove dvije partije u koalicije sa njima u Novom Pazaru, Sjenici i Tutinu ući i predstavnici još nekih stranaka”, navode nezvanični izvori bliski ovim strankama.

Za sada nisu poznati detalji tih razgovora, ali kako je ranije izjavio lider SDA Sandžaka, Sulejman Ugljanin formiranje većine u BNV-u je u paketu sa formiranjem stabilnih većina u sandžačkim opštinama i bošnjačkog poslaničkog kluba u Skupštini Srbije.

“To su tri stvari koje idu zajedno. Ne možemo mi Bošnjaci u jednom organu da budemo partneri, a popodne u drugom organu da budemo neprijatelji. Onda na skupštini da se svađamo oko nekih stvari. Moramo to troje da riješimo zajedno”, poručio je Ugljanin.

Prema Sporazumu o programskom djelovanju u BNV-u, koji su potpisali Ugljanin i Zukorlić, niz projekta se tiče na Novi Pazar i Sjenicu, između ostalih i rekonstrukcija, revitalizacija i temeljna obnovu Stare čaršije u Novom Pazaru i Sjeničke tvrđave i njihovo etabliranje kao otvorenog nacionalnog muzeja i kulturno-historijskog spomenika nulte vrijednosti, izgradna Bošnjačkog kulturnog centra u Novom Pazaru, u čijem sastavu će biti bošnjački muzej, bošnjački arhiv, bošnjačka biblioteka, bošnjačko pozorište, izdavačka kuća i bošnjački mediji i institut za bosanski jezik i bošnjačku književnost;, kao i izgradnja Memorijalnog centra Hadžet.

Ovi, kao i realizacija drugih ciljeva i projekata iz sporazuma podrazumjeva učeše u vlasti. Trenutni raspored snaga u skupštinama Sjenice i Tutina za SDA Sandžaka i SPP direktno otvara mogućnost formiranja stabilnih skupštinskih većina, dok bi u Novom Pazaru to bilo moguće uz podršku odbornika sa lista još nekih stranaka.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: