16 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Srbija

Misija OEBS-a u Srbiji: Program stručnog usavršavanja za jedanaestoro mladih stručnjaka u jedinicama lokalne samouprave u jugozapadnoj Srbiji

Misija OEBS-a u Srbiji pokrenula je 1. februara program stručnog usavršavanja mladih u u partnerstvu sa šest jedinica lokalne samouprave. Kroz ovu inicijativu mlade žene i muškarci iz Novog Pazara, Nove Varoši, Priboja, Prijepolja, Tutina i Sjenice dobiće priliku da steknu profesionalnu praksu u oblasti javne uprave kroz rad sa lokalnim institucijama. Petomesečni projekat sprovodi se uz podršku vlada Švajcarske i Kanade.

Kako je saopšteno iz Odjeljenej za politička pitanja, izvještavanje i komunikacije Misije OEBS-a u Srbiji učesnici/e programa su odabrani/e na osnovu pismenog testa i usmenog razgovora i radiće u različitim oblastima unutar jedinica lokalne samouprave, kao što su lokalni ekonomski razvoj, finansije, imovinsko pravni, stambeni poslovi, transport i ljudski resursi. Istovremeno, oni će sticati dragocjeno iskustvo u kancelariji gradonačelnika/predsjednika opština. Svaka jedinica lokalne samouprave odredila je mentora/ku koji/a će učesnicima/cama pomoći da se uključe u rad svake od institucija. Dodatne obuke na teme etike, integriteta i rodne ravnopravnosti povećaće razumevanje učesnika/ca kako da primene ove koncepte na lokalnom nivou.

„Dobra uprava zahteva usmerene napore lidera u javnom sektoru, ali i aktivno uključivanje građana i građanki, posebno mladih žena i muškaraca koji treba i da pomognu razvoju svojih zajednica. Ovaj program jedna je od partnerskih inicijativa Misije OEBS-a u Srbiji i institucija Republike Srbije koja mladim stručnjacima pruža jedinstvenu priliku da sa lokalnim zvaničnicima doprinesu odgovornom i inkluzivnom upravljanju. Zajedničkim naporima takođe mogu pronađu rešenja sa kojima se suočavaju njihove zajednice,” rekao je šef misije OEBS-a u Srbiji ambasador Jan Bratu.

“Želimo da uključimo perspektivu mladih u posao koji radimo kako bismo doprineli boljem životu svakog građanina/građanke. Ovaj program je šansa za mlade ljude koji su odabrani da unaprede svoje veštine i upoznaju se sa funkcijama lokalne uprave, istovremeno dajući doprinos kroz svoje ideje i viđenja,” izjavio je gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac.

“Ovi mladi stručnjaci ne samo da će doprinjeti radu naše opštine, već će im razmena iskustava sa učesnicima/cama u susednim opštinama omogućiti da uče jedni od drugih i rade zajedno u oblastima zajedničkog interesa,” zaključio je predsednik opštine Prijepolje Vladimir Babić.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: