27 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Novi Pazar

Pokušaj izazivanja međubratskih sukoba, MUP da spriječi moguće nerede i bude primjer kako se zakon poštuje i sprovodi

Foto: SNews

Mešihat Islamske zajednice Sandžaka, Rijaset Islamske zajednice Srbije (IZS) je večeras obavjestio javnost da je spor koji je postojao oko parcele kod Velikog groblja pravedno riješen. Zatraženo je od svih državnih organa, a posebno od Ministarstva unutrašnjih poslova, da pod hitno krene sa sprovođenjem zakona i tako, kako je poručeno, spriječe moguće nerede i budu primjer ostalim građanima i institucijama kako se zakon poštuje i sprovodi.

Kako je navedeno u saopštenju sve greške koje su nastale uslijed posljednjeg avionskog snimka 2011. godine, su ispravljene u skladu sa stvarnim stanjem ustanovljenim od strane katastra.

“Sporni put vraćen je pravim vlasnicima, kao i preostale parcele. Označene su stvarne granice groblja, puta i parcela Islamske zajednice Srbije. Zato molimo vjernike da ne nasijedaju na lažne informacije o navodnim “odbranama vakufa” iza kojih se krije pokušaj izazivanja međubratskih sukoba. Apelujemo na sve roditelje da obrate pažnju i zaštite svoju djecu od manipulacija kojim ih pojedinci pokušavaju zloupotrijebiti i podstaći na nerede i međuvjerničko nasilje”, navedeno je u saoštenju.

Iz ove islamske zajednice ukazuju i da “zabrinjava činjenica da policijska uprava, sada, već po ustaljenoj praksi, danas nije pružila asistenciju sudskom izvršitelju u sprovođenju pravosnažne sudske odluke, privremene mjere”.

“Na taj način je (PU Novi Pazar), po ko zna koji put odbila da postupi po zakonu i sprovede sudsku odluku, omogućavajući tako pojedincima da nesmetano nastave svoje nasilje i nezakonito postupanje.Postavlja se pitanje – kakvu poruku, ovakvim postupanjem, Ministarstvo unutrašnjih poslova želi poslati građanima Sandžaka?”, pitaju iz Mešihata IZ-e Sandžaka i traže odgovore na pitanja da li se to građanima Sandžaka poručuje da su pojedinci su iznad zakona, da je pravosuđe je suspendovano u Sandžaku, ili možda, kako stoji, da svaki pojedinac treba da uzme zakon u svoje ruke i tako dođemo do jednog anarhičnog stanja koje, kao da neki, priželjkuju.

Rijaset IZ-e Srbije, Mešihat Islamske zajednice Sandžaka je objavio grafički prikaz ispravljenog stanje sporne parcele.

-Islamska zajednica u Srbiji (IZuS): Ponovni pokušaj otimanja vakufske imovine

Medžlis Islamske zajednice Novi Pazar, Mešihat Islamske zajednice u Srbiji (IZuS) je ranije danas saopštio kako najoštrije osuđuje ponovni pokušaj otimanja vakufske imovine, parcele pored Velikog groblja, “od strane paravjerske sekte uz pomoć korumpiranih sudija u Novom Pazaru”.

Okupljeni uposlenici i  pristalice Mešihata Islamske zajednice u Srbiji (IZuS).Foto: SNews

“Nakon što su saznali za novi pokušaj otimanja ove vakufske parcele, džematlije su se samoinicijativno organizovali i okupili, odlučni da će braniti svaki pedalj vakufske imovine. Islamska zajednica izražava zabrinutost zbog činjenice da u pravosudnom sistemu i dalje postoje pojedinci koji etičke i profesionalne principe prodaju za svoje lične interese zloupotrebljavajući sopstveni položaj sudija”, objavljeno je na sajtu Mešihata Islamske zajednice u Srbiji.

Zatraženo je od nadležnih državnih organa da, kako je navedeno, konačno stave tačku na davanje podrške otimanju vakufske imovine od strane pojedinaca iz pravosuđa i drugih dijelova državnog sistema”.

“Za pohvalu je to što policija nije prihvatila dati asistenciju ovom pokušaju, čime je pokazala potrebnu svijest i odgovornost u ovako osjetljivim pitanjima”, navedeno je u tom saopštenju.

– Ibrović: Ima korupcija među sudijama, spremni smo da branimo vakuf životima

Nekoliko desetina uposlenika Mešihata Islamske zajednice u Srbiji okupilo se danas oko 11 sati u blizini parcela i objekta islamskog centra koji gradi Rijaset Islamske zajednice Srbije, kod Velikog groblja u Novom Pazaru. Oni su se tu pojavili na poziv predstavnika Mešihata Islasmke zajednice u Srbiji, nakon što je najevaljen dolazak javnog izvršitelja.

Foto: PrtSc poziva glavnog imam Envera OmerovićaMedžlisa IZ-a Novi Pazar, Mešihata Islamske zajednice u Srbiji, koji se pojavio na društvenim mrežama

Predsjednik Medžlisa IZ-a Novi Pazar, Mešihata Islamske zajednice u Srbiji, Enes Ibrović je izjavio da, ako je sud donio neku odluku da to ne znači da su oni u pravu, kao i da ima korupcije među sudijama.

“Pokušavam na sve dozvoljene načine, ako to ne urodi plodom mi smo spremni da branimo naša prava našim životima”, poručio je Ibrović.

Okupljeni uposlenici i  pristalice Mešihata Islamske zajednice u Srbiji (IZuS).Foto: SNews.Foto: SNews

Nakon što su se okupjeni razišli na ovo mjesto je došla javna izvršiteljka Danka Ristanović. Iz MUP-a Srbije i PU Novi Pazar još nije zvanično potvrđeno iz kojih razloga nije pružena asistencija javnom izvršitelju.

Podsjećamo da su pristalice Mešihata Islamske zajednice u Srbiji i Stranke pravde i pomirenja (SPP) Muamer Zukorlića sredinom decembra 2020. godine, pod izgovorom da se radi o uzurpaciji vakufske imoivne, postavila prepreke i vozila na putu prema objektu koji gradi Mešihat IZ-e Sandžaka, Rojaset Islamske zajednice Srbije (IZS). Nakon toga je Islamske zajednica Srbije pokrenula sudski i postupak pred katastrom nakon čega je Islamskoj zajednici u Srbiji Osnovni sud u Novom Pazaru izrekao privremenu mjeru da ukloni prepreke i obezbjeđenje, a Katastar utvrdio faktičo stanje prema kojem je sporna parcela ne pripada Islamskoj zajednici u Srbiji.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: