25 Aprila, 2024
Aktuelno Crna Gora Društvo Srbija

Mitropolija: Preminuo mitropolit Amfilohije

Mitropolit crnogorsko-primorski Srpske pravoslavne crkve (SPC) Amfilohije Radović preminuo je jutros u Podgorici.

Iz Mitropolije je saopšteno da je Amfilohije preminuo jutros u osam sati i 20 minuta poslije primanja Svete Tajne Pričešća.

“O svim drugim detaljima u vezi sa sahranom visokopreosvećenog Mitropolita javnost će biti uskoro obaviještena. Vječan spomen i Carstvo Nebesko”, navode iz Mitrpolije.

Amfilohije se od 6. oktobra nalazio na bolničkom liječenju od koronavirusa.

Mitropolije Amfilohije rođen je na Božić 7. januara 1938. godine u Barama Radovića u Donjoj Morači. Svetovno ime mu je bilo Risto.

Osnovnu školu završio je u rodnom mjestu, a Bogosloviju Sv. Save u Rakovici u Beogradu. Diplomirao je na Bogoslovskom fakultetu u Beogradu 1962. godine. Studirao je klasičnu filologiju na Filozofskom fakultetu u Beogradu.

Postdiplomske studije nastavio je u Bernu i Rimu. Odatle odlazi u Pravoslavnu Grčku crkvu, gdje boravi sedam godina, gdje se zamonašio i služio kao sveštenik. U tom periodu, u Atini je odbranio doktorat o Sv. Grigoriju Palami.

Poslije godinu dana provedenih na Svetoj Gori, odlazi na mjesto profesora na Institut Sv. Sergija u Parizu, a od 1976. godine postaje docent, pa redovni profesor na Bogoslovskom fakultetu Sv. Jovan Bogoslova Srpske Pravoslavne Crkve u Beogradu, na katedri za Pravoslavnu pedagogiju (katihetiku) sa metodikom nastave.

U maju 1985. izabran je za episkopa Banatskog. Iz Vršca prelazi na Cetinje, gdje je 30. decembra 1991. godine, ustoličen za Mitropolita Crnogorsko-primorskog, Zetsko-brdskog i Skenderijskog i Egzarha
Pećkog Trona.

Govorio je grčki, ruski, italijanski, njemački i francuski jezik.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: