Aktuelno Društvo Globus Turska

Ahlam Albashir osuđena na sedam doživotnih kazni i 1.794 godine zatvora za teroristički napad u Istanbulu 2022. godine

Ahlam Albashir, optužena za teroristički napad PKK u istanbulskoj ulici Istiklal na Taksimu, u novembru 2022. godine, osuđena na sedam doživotnih kazni i 1.794 godine zatvora, javlja Anadolu.

Pred 13. Teškim krivičnim sudom u Istanbulu pročitana je presuda u predmetu protiv 36 optuženih za teroristički napad u kojem je poginulo šest, a povrijeđeno 99 osoba, usljed eksplozije bombe ostavljene u ulici Istiklal prema uputama terorističke organizacije PKK.

Završnom ročištu prisustvovalo je pet optuženih, uključujući Ahlam Albashir, i njihovi advokati. Neki optuženi ročištu su prisustvovali putem audio i video informacijskog sistema (SEGBIS).

Predsjednik sudskog vijeća prije objave presude zatražio je završnu riječ optuženih. Optužena Albashir je kazala: “Neću se braniti. Prihvatam svaku kaznu koju mi ​​odredite za ovu eksploziju i smrt ljudi.”

Sudsko vijeće osudilo je Albashir na sedam doživotnih zatvorskih kazni zbog kaznenih djela “narušavanje jedinstva i teritorijalne cjelovitosti države” i “namjerno ubistvo djeteta bombaškim napadom s predumišljajem”.

Vijeće je također osudilo optuženu Albashir na ukupno 1.794 godine zatvora i sudsku novčanu kaznu od 22.000 lira za 99 tačaka optužnice za “pokušaj namjernog ubistva” i “posjedovanje opasnih tvari bez dopuštenja”.

Sud je zaključio da je kazneno djelo “pripadništva naoružanoj terorističkoj organizaciji” za koje se Albashir teretila spojeno s kaznenim djelom “narušavanje jedinstva i teritorijalne cjelovitosti države” te presudio da nema potrebe za dodatnom presudom za to kazneno djelo.

Izvor: AA

Povezane vijesti

%d bloggers like this: