Aktuelno Društvo Srbija

MUP Srbije: Prijeteće poruke o postavlјenim bombama stigle sa 19 lokacija, iz Polјske, Gambije, Irana, Nigerije, Ukrajine, Slovenije i Rusije

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije, Uprave kriminalističke policije, u saradnji sa Tužilaštvom za organizovani kriminal i Višim javnim tužilaštvom, Posebnim tužilaštvom za borbu protiv visokotehnološkog kriminala, identifikovali su lokacije ukupno 19 mejl adresa – 18 adresa Gmail servisa i jednu mejl adresu servisa ProtonMail, sa kojih su stigle prjjeteće poruke o postavlјenim bombama na različitim lokacijama u Srbiji.

Kako je saopštio MUP Srbije utvrđeno je da je osam takvih prijetnji stiglo iz Polјske, četiri iz Gambije, po dvije iz Irana i Nigerije i po jedna iz Ukrajine, Slovenije i Rusije.

Pripadnici srbijanske policije identifikovali su i lice koje je, u toku jučerašnjeg dana, telefonom uputilo prijetnje iste sadržine.

U saopštenju se navodi da je u cilјu identifikacije pošilјalaca ovih prijetnji i njihovog procesuiranja za počinjena krivična djela, a s obzirom na to da su u pitanju strani državlјani koji ne žive u Srbiji, u toku je međunarodna razmjena podataka Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije, preko Europola i Interpola, sa nadležnim organima Švedske, Litvanije, Švajcarske, Ruske Federacije i Mađarske, kao i sa kompanijom „Google“.

Od 11. marta ove godine do danas, putem mejla ili telefonskih poziva, u 48 navrata, na adrese različitih institucija u Srbiji, iz inostranstva je stiglo na stotine pretećih poruka o navodnim eksplozivnim napravama postavlјenim na javnim mjestima ili u institucijama. Preteće poruke su slate sa servisa Gmail, ProtonMail, Eunet mail, Yandex, kao i putem anonimnih telefonskih poziva.

“Prijeteće poruke su prethodnih dana slali i pojedini građani Srbije. Zbog lažnih prijava o postavlјenim bombama u javnim objektima, pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova su, za četiri dana, procesuirali osam lica, državlјana Srbije – uhapšena su dva lica, a protiv još šest maloletnih lica podnijete su krivične prijave u redovnom postupku”, navodi se u saopštenju MUP- Srbije.

Apeluje se, kako se ističe, na pojedince da se, naročito u trenutku kad je Srbija izložena masovnim i organizovanim sajber napadima i lažnim dojavama o postavlјenim bombama koje dolaze iz inostranstva, ponašaju odgovorno i u skladu sa zakonom i dodatno ne otežavaju rad srbijanskoj policiji, čiji su KD timovi svakodnevno na terenu.

“Lažna prijava o postavlјenoj bombi nije šala već ozbilјno krivično djelo, koje može izazvati uznemirenost i strah građana Srbije i zahtjeva dodatno angažovanje pripadnika MUP-a”, ukazuje se.

Samo u poslednja tri dana pripadnici Policijske brigade, odnosno specijalistički timovi za protivdiverzionu zaštitu, sa posebno obučenim policijskim službenicima i policijskim psima, izvršili su kontradiverzione preglede nekoliko stotina javnih objekata, škola, bolnica, tržnih centara. Izvršenim pregledima utvrđeno je da su sve prijave bile lažne.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.