Aktuelno Društvo Regija Srbija

U autobusu na liniji Istanbul-Rožaje krijumčarili testove za koronu

Do sada nezabilježen pokušaj šverca testova za COVID-19 koji su srbijanski carinici u saradnji sa policijom osujetili 14. oktobra 2020. godine na graničnom prelazu Gradina, prema Bugarskoj, potvrdio je da krijumčari prate društvena kretanja sa isključivom namjerom da ostvare profit.

Neprijavljeni testovi za COVID-19 otkriveni su kada se za kontrolu na ulazu u zemlju prijavio autobus crnogorskih registarskih oznaka, koji saobraća na relaciji Istanbul-Rožaje.

“Vozači i putnici su carinicima rekli da osim ličnog prtljaga nemaju ništa za prijavljivanje, što nije bila istina.Detaljnim pregledom unutrašnjosti autobusa, nakon što su ga putnici sa ličnim prtljagom napustili, najpre su u mrežici naslona poslednjeg reda sjedišta pronađene dvije kesice sa 50 ampula nepoznatog rastvora”, navode iz Uprave carin Srbije i dodaju da se kaoo njihov vlasnik prijavio 59-godišnji vozač autobusa, državljanin Turske, koji je objasnio da se radi o ampulama koje su deo seta za testiranje na koronu.

Nakon toga je carinicima pokazao i dvije kutije sa 50 kesica, koje su bile u frižideru autobusa, a koje zajedno sa prethodno pronađenim ampulama čine 50 kompletnih setova testa na virus SARS-Cov-2, rekavši da je imao namjeru, ali je zaboravio da ih prijavi.

– “Rivotril” kod bugarske državljanke

Nekoliko sati ranije je takođe na ulazu u zemlju kod putnice kombija koji je bio na putu iz Bugraske ka Njemačkoj pronađeno preko 220 tableta klonareks-klonazepam, što alternativa za rivotril i nalazi se na listi psihoaktivnih supstanci.

Kako 46-godišnja bugarska državljanka u čijoj su ručnoj torbi pronađeni sporni lijekovi nije imala adekvatnu ljekarsku dokumentaciju, zajedno sa njima je predata u dalju nadležnost policije i tužilaštva.

Ukazuje se i da se carinici često susreću sa pitanjem koja roba se najčešće krijumčari, a odgovor je uvijek isti: ona za kojom u datom trenutku postoji pojačana potražnja.

 

 

 

Povezane vijesti

%d bloggers like this: