Aktuelno Bosna i Hercegovina Društvo

Na 30 godina opsade projekcija “Sarajevske ruže”, simbolima opsade i stradanja

Povodom obilježavanja 30 godina od početka opsade Sarajeva, na fasadi Vijećnice večeras je upriličena video projekcija “Sarajevske ruže”, simbolima opsade i stradanja glavnog grada Bosne i Hercegovine u periodu 1992.-1995. godine, javlja Anadolu Agency (AA).

“Sarajevske ruže” su video projekcija Centra za postkonfliktna istraživanja sa imenima i crtežima djece ubijene tokom opsade Sarajeva, uz fotografije Velije Hasanbegovića i grafički dizajn Šejle Bratić.

Sarajevske ruže su jedinstveni spomenici koji podsjećaju na opsadu glavnog grada BiH i stradanja Sarajlija tokom jedne od najtragičnijih epizoda u historiji grada.

Vijećnica kao svojevrsni simbol otpora i centar kulturnog života grada stjecište je dešavanja 4. i 5. aprila povodom 30. godišnjice od početka opsade Sarajeva.

Program obilježavanja počeo je u ponedjeljak izložbom fotografija Paula Lowea pod nazivom “Opsada/Siege”.

Predstavnici gradskih vlasti Sarajeva najavili su u petak da će na prigodan i dostojanstven način 5. aprila biti obilježeno 30 godina od početka opsade Sarajeva, najduže opsade jednog grada u savremenoj istoriji ratovanja koja je trajala puna 44 mjeseca, a 6. aprila biće obilježen Dana grada Sarajeva.

Dvodnevni program u Vijećnici organizuje se u saradnji Grada Sarajeva, Informativnog centra Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ), Centra za postkonfliktna istraživanja, Memorijalnog centar Srebrenica i Modula memorije.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: