26 Aprila, 2024
Aktuelno Bosna i Hercegovina Društvo Politika

Na Ahiret preselio Rizvan Halilović, borac za jedinstvo Bošnjaka

Na Ahiret je preselio dr. Rizvan Halilović, istaknuti aktivista iz Sandžaka, koji je čitav tok svog radnog vijeka proveo u borbi za jedinstvo Bošnjaka. Često je u svojim javnim istupima govorio o tome da je pritiske trpio isključivo jer je član i aktivista SDA.

Rizvan Halilović rođen je 15. decembra 1954. godine u selu Kanje kod Bijelog Polja, od oca Zejnila i majke Zade. Od 1974. do 1993. godine živi u makedonskom Kumanovu, da bi godinu dana kasnije u Skoplju bio uhapšen i kidnapovan, te odveden  u Vranje.

Zbog političkih pritisaka koje je trpio od strane tadašnjeg režima, devedesetih godina biva prisiljen da se odseli u Tursku. Često je u svojim javnim istupima govorio o tome da je pritiske trpio isključivo jer je član i aktivista SDA.

Poslije navedenih događaja bilo je jasno da mora otići tamo gdje je sigurno, a za njega je u tom trenutku sigurnost bila otići u Tursku.

Nakon povratka iz Turske, nastojao je raditi na povezivanju Bošnjaka iz svih dijelova bivše Jugoslavije. Nakon preseljenja u Sarajevu biva imenovan za predsjednika Udruženja bosansko-turskog prijateljstva “Bosfor”.

Svojim djelima i riječima je ostavio neizbrisiv trag za sve buduće generacije, a ostaće upamćen kao nesalomivi intelektualac uzor i učitelj.

Pored nastojanja i borbe za prava Bošnjaka, trudio se i da približi dva prijateljska naroda, Bošnjake i Turke.

Tokom svoje akademske karijere često bio član različitih odbora i institucija u Bosni i Hercegovini, Sandžaku i regionu.

Bio je član SDA BiH, zatim član Predsjedništva Udruženja Bošnjaka porijeklom iz Sandžaka u BiH, član VKBI, član NAI KRUG 99, potpredsjednik Skupštine BKZ Preporoda i predsjednik Udruženja BTP BOSFOR.

Ostat će upamćen i kao jedan od utemeljitelja obilježavanja godišnjice Ahdname, koja je vremenom prerasla i u izuzetno značajnu manifestaciju.

Porodica će naknadno obavijestiti o dženazi a.r. Rizvana Halilovića.

izvor/foto:stav.ba, Snews

Povezane vijesti

%d bloggers like this: