23 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Novi Pazar Sandžak

Na Dan Sandžaka promovirana knjiga “Sandžak, stogodišnja borba za slobodu”

Bošnjačko nacionalno vijeće je započelo program obilježavanja 20. novembra Dana Sandžaka promocijom knjige „Sandžak – stogodišnja borba za slobodu“ autora Dauta Nurilera (Dervišnurovića).

Knjiga „Sandžak – stogodišnja borba za slobodu“ (Sancak’ın Asırlık Hak Mücadelesi), je izdata na turskom jeziku i govori o historijskim okolnostima i borbi Sandžaklija za status Sandžaka, navodi se.

“Knjiga je plod višedecenijskog rada autora Dauta Nurilera, bivšeg dugogodišnjeg savjetnika u Vladi Republike Turske i izuzetnog poznavaoca prilika na Balkanu”, kažu u saopštenju BNV-a i dodaju da su prepoznali kvalitetno historijsko i naučno štivo koje su preveli na bosanski jezik.

U prisustvu poštovalaca lika i djela ovog autora, o knjizi su govorili Avdija Salković, prevodilac knjige, doktori iz ove oblasti Sead Šemsović i Fuad Baćićanin, te pisac knjige Daut Nuriler.

Na promociji su prisustvovali funkcioneri i vijećnici Bošnjačkog nacionalnog vijeća, kao i zainteresovani iz svijeta književnosti, te predstavnici vjerskih, političkih i drugih organizacija i institucija.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: