Aktuelno Društvo Nauka i tehnologija Novi Pazar Sandžak Srbija

Na DUNP-u međunarodna naučna konferencija „ETRAN“

Na Državnom univerzitetu u Novom Pazaru (DUNP) večeras je otvorena Međunarodna konferencija za elektroniku, telekomunikacije, računarstvo, automatiku i nuklearnu tehniku „ETRAN 2022” .

Direktorka Fonda za nauku Republike Srbije prof. dr Milica Đurić Jovičić je na otvaranju istakla je da je za 282 aktuelna naučna projekta izdvojeno 43 miliona eura, a da će u narednih mjesec dana biti otvorena dva nova programa za finasiranje nauke.

Istakla je da su na „ETRANU“ ove godine zastupljene veoma aktuelne teme vezane za energetiku, električna vozila, zaštitu životne sredine, digitalizaciju u nauci i digitalnu forenziku.

“Okrugli sto o naučno-tehnološkim potencijalima Srbije biće prilika da se pokrene važan dijalog o intenzivnijoj saradnji nauke i privrede u stvaranju rješenja koja će unaprijediti različite oblasti života”, istakla je Milica Đurić Jovičić.

Državni sekretar u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja prof. dr Ivica Radović naglasio je da je glavni smisao ovog naučnog skupa „povećanje i razmena znanja i ideja“.

Predsjednik Organizacionog odbora konferencije „ETRAN“ i potpredsjednik Udruženja profesora emeritusa državnih univerziteta Republike Srbije prof. dr Ćemal Dolićanin istakao je da je konferencija “ETRAN” najstarija i najuglednija naučno-stručna konferencija u zemlјi i regionu, sa preko pola vijeka tradicije i desetinama hilјada publikovanih radova.

Predsjednik „ETRANA“ prof. dr Vladimir Katić govorio je o značaju naučnog skupa, čija se tradicija duga 65 godina nastavlјa i ove godine, organizacijom 66. nacionalne konferencije i 9. međunarodne konferencije.

U ime Konferencije univerziteta Srbije skup je pozdravio prof. dr Nenad Filipović, rektor Univerziteta u Kragujevcu, ocjenjujući da je jedan od najvažnijih zadataka da se širi mreža mladih istraživača.

Rektor Državnog univerziteta u Novom Pazaru prof. dr Dragoslav Šumarac naglasio je da će ova visokoškolska ustanova podržavati i okupljati eminentne stručnjake iz čitavog svijeta, kako bi naša zemlja stvorila uslove za tehnološki napredak celog društva.

Skup su pozdravili i rektor Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici prof. dr Nebojša Arsić i gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac.

Pod pokroviteljstvom Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije na Državnom univerzitetu u Novom Pazaru (DUNP) u utorak će biti organizovana i Sedma međunarodna konferencija pod nazivom „Savremeni problemi matematike, mehanike i informatike (CPMMI 2022)“. Glavni cilj ovog tradicionalnog naučnog skupa je razmjena ideja i saznanja i unaprjeđenje kvaliteta ovih naučnih oblasti.

Dvije međunarodne naučne konferencije će okupiti više od stotinu univerzitetskih profesora, naučnika i istraživača u oblasti tehničkih i matematičkih nauka.

 

Foto: DUNP

Povezane vijesti

%d bloggers like this: