20 Aprila, 2024
Aktuelno Crna Gora Politika

Na izborima u Crnoj Gori do 17 sati glasalo je 68,4 odsto birača

Na parlamentarnim izborima koji se danas odr\avaju u Crnoj Gori do 17 sati, prema procjenama Centra za monitoring i istraživanja (CeMi), glasalo je 68,4 odsto birača.Uporedni podaci za izlaznost do 17 sati sa parlamentarnim izborima 2012. i 2016. godine pokazuju da je to najveća izlaznost do sada.

PR koordinatorka CeMI-ja, Maja Bjelić, kazala je da je u regionu Podgorica do 17 sati glasalo 70,9 odsto birača, u Južnoj regiji 69,6 odsto i u Sjevernoj regiji 63,9 odsto.

„Na parlamentarnim izborima održanim 2016. godine izlaznost do 17h je iznosila 61,2 što je za 7,2 odsto manje u odnosu na današnju. Na izborima 2012. godine izlaznost je bila 55,9 odsto, što je za 12,5 odsto manje nego danas“, rekla je Bjelić.

Tokom današnjeg dana do sada je, kako je kazala, primljeno 550 nepravilnosti od kojih se 471 ne odnosi na kršenje preporuka NKT-a i smanjenje epidemiološkog rizika, dok je 79 nepravilnosti koje se odnose na kršenje preporuka NKT-a.

„Upoređujući podatke o prijavljenim nepravilnostima koje se ne odnose na kršenje preporuka NKT-a podaci su sljedeći: Tokom prethodnih izbora CeMI je primio ukupno 110 prijava nepravilnosti, što je za 361 manje u odnosu na broj nepravilnosti koje su danas prijavljene. Od ukupno 550 prijavljenih nepravilnosti 35 odsto su prijavili građani, a 65 odsto CeMI posmatrači.

Prema podacima CeMI-jevih posmatrača sa terena na biračkim mjestima je i dalje prisutan veliki broj građana koji ne poštuju preporuke NKT-a o držanju fizičke distance, naročito kada je riječ o čekanju u redu ispred BM.

Saopšteno je i da je tokom izbornog procesa primijećen je i određeni broj nepravilnosti.

Biračko pravo u Crnoj Gori ima 540.026 građana, koji glasaju na ukupno 1.217 biračkih mjesta.

CeMI nadgleda parlamentarne i lokalne izbore u pet opština, za koje je akreditovao 1.355 posmatrača koji su raspoređeni na gotovo svim biračkim mjestima u Crnoj Gori.

Centar za monitoring i istraživanje – CEMI obrađene podatke koji se odnose na izlaznost građana u toku izbornog dana, trendove glasanja, procjenu rezultata nakon zatvaranja biračkih mjesta saopštava javnosti preko redovnih pres konferencija i prezentacija za medija, veb sajtova www.izbori.cemi.org.me, www.ferizbori.me, www.cemi.org.me, www.prcentar.me.

Projekat nadgledanja parlamentarnih i lokalnih izbora je omogućila Britanska ambasada Podgorica, Ministarstvo vanjskih poslova Kraljevine Holandije i Ambasada Kraljevine Norveške u Beogradu.

 

Izvor: http://cemi.org.me/2020/08/17-sati-glasalo-684-odsto-biraca/

 

 

 

Povezane vijesti

%d bloggers like this: