23 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Ekonomija Globus

Na kripto tržištu 2021. godine zloupotrebe na nivo od 14 milijardi dolara

Kriminalne aktivnosti na kripto tržištima dostigle su historijski najviši nivo od 14 milijardi dolara prošle godine, objavio je danas blokčejn istraživač Čejnalisis (Changeanalysis).

Vrijednost kriptovaluta upućenih u digitalne novčanike, a koje su stečene nedozvoljenim aktivnostima, uključujući prevare, crno internet tržište i korišćenje zlonamernih softvera (ransomware), skočila je za 80 posto u odnosu na godinu dana ranije, navodi Čejnalisis u izveštaju. Udeo tih aktivnosti u ukupnom obimu kripto transakcija, ipak iznosi samo 0,15 posto, što je najniži nivo ikada, prenosi Rojters.

Ukupan obim transakcija je skočio na 15,8 biliona dolara u 2021, što je za preko pet puta više nego godinu dana ranije, saopštio je američki Čejnalisis.

Popularnost digitalne imovine, od bitkoina do nerazmenljivih tokena, eksplodirala je u 2021. jer su je prigrlili institucionalni investitori velikih kompanija.

Novopridošlice u kripto svijet privlače obećanja o brzoj zaradi, kao i nada da bitkoin nudi zaštitu od rastuće inflacije. Međutim, tržište kriptovaluta je i dalje nepokriveno regulativom, tako da investitori ne raspolažu zakonskim sredstvima za zaštitu prevara.

Finansijske vlasti i kreatore monetarnih politika od Vašingtona do Frankfurta brine upotreba kriptovaluta za nezakonite radnje poput pranja novca.

Ukupna krađa kriptovaluta porasla je za više od pet puta od 2020, na oko 3,2 milijarde dolara ukradenih “kovanica” prošle godine. Oko 2,2 milijarde dolara tih tokena, ili oko 72 posto od ukupnog iznosa, ukradeno je sa DeFi sajtova.

Prevare na DeFi platformama, kao što je tzv. “povlačenje tepiha” gdje programeri podignu sajt sa lažnim mogućnostima ulaganja prije nego što nestanu sa gotovinom investitora, dostigle su lani 7,8 milijardi dolara, što je skok od 82 odsto u odnosu na godinu ranije, pokazuje izvještaj Čejnalisisa.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: