23 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Srbija

Na Pešteri u nedjelju vojna vježba “Munjeviti udar 2021”, na RTS-u od 12 sati direktan prenos

Združena taktička vježba sa bojevim gađanjem “Munjeviti udar 2021″biće izvedena na privremenom poligonu “Pešter”, a u direktnom prenosu na RTS-u počeće u 12:00 sati, objavilo je Ministarstvo odbrane Srbije.

 

 

Po naređenju predsejdnika Srbije i vrhovnog komandanta Vojske Aleksandra Vučića, Vojska Srbije će u nedjelju na Pešteri pokazati svoju snagu, opremljenost i obučenost u najvećoj vežbi koja se odigrava u Srbiji u poslednjih nekoliko decenija, najavio je potpredsjednik Vlade i ministar odbrane Nebojša Stefanović.

„Građani Srbije u nedjelju će imati prilike da vide naše specijalne jedinice, našu Kopnenu vojsku i naše Ratno vazduhoplovstvo kako u sadejstvu pokazuju svoju opremljenost, obučenost, ali i posvećenost bezbjednosti građana Srbije”, rekao je ministar Stefanović.

On je, takođe, poručio da će Vojska nastaviti da uvijek bude uz svoj narod, da u svakom trenutku i na svakom mjestu pruža pomoć i bude tu kada je potrebno.

U okviru združene taktičke vježbe sa bojevim gađanjem „Munjeviti udar 2021“, jedinice Vojske Srbije realizuju intenzivne aktivnosti u dnevnim i noćnim uslovima na poligonima širom Republike Srbije, saopštilo je ranije srbijansko Ministarstvo odbrane.

Kako je navedeno u ovoj fazi vježbe, jedinice Kopnene vojske, Ratnog vazduhoplovstva i PVO, 72. brigade za specijalne operacije i 63. padobranske brigade uvježbavaju širok spektar zadataka na kopnu, vodi i u vazdušnom prostoru. Na Rtnju, Pešterskoj visoravni, u Deliblatskoj peščari, na Tisi kod Titela i poligonima „Pasuljanske livade“, „Međa“, „Orešac“ i „Borovac“ izvode se napadne, odbrambene, protivterorističke i protivpobunjeničke operacije.

Dejstva izvode jedinice svih rodova Vojske Srbije, uz podršku opštih i logističkih službi koje obezbjeđuju neprekidnost veze, vazdušno osmatranje i javljanje, atomsko-biološko-hemijsko obezbjeđenje, transport, ishranu, ubojna sredstva, zdravstvenu zaštitu i ispravnost sredstava ratne tehnike.

Na vježbi se koriste tenkovi, borbena vozila, artiljerijski sistemi i oruđa, brodovi, avioni, helikopteri, daljinski pilotirani vazduhoplovi, PVO sistemi, besposadne platofrme i široka paleta pješadijskog i naoružanja specijalnih jedinica.

Vježba se izvodi radi provjere borbene gotovosti snaga Vojske Srbije i unaprjeđenja osposobljenosti komandi, jedinica i ustanova Vojske Srbije za odgovor na izazove, rizike i prijetnje po bezbjednost Republike Srbije.

Foto: mod.gov.rs

Povezane vijesti

%d bloggers like this: