Aktuelno Društvo Politika Prijepolje Sandžak

BNV: Opština Prijepolje diskriminiše Bošnjake

Bošnjačko nacionalno vijeće uputilo je pritužbu Povjerenici za zaštitu ravnopravnosti zbog kršenja Ustava Republike Srbije i Zakona o zaštiti prava i sloboda nacionalnih manjina u slučaju uklanjanja bošnjačke nacionalne zastave sa jarbola ispred opštinske uprave i ostalih lokalnih ustanova u Prijepolju.

Kako se podsjeća u saopštenju lokalne prijepoljske vlasti su, krajem mjeseca maja, tokom posjete predsjednika Republike opštini Prijepolje, uklonili bošnjačku nacionalnu zastavu sa jarbola ispred opštinske uprave i time grubo prekršili manjinske zakone, povrijedili nacionalna osjećanja Bošnjaka u Prijepolju i cijelom Sandžaku i time izvršile akt diskiminacije.
Bošnjačko nacionalno vijeće još jednom podsjeća da je zakonska obaveza lokalnih vlasti da istaknu zastavu nacionalne zajednice čiji se jezik nalazi u službenoj upotrebi na teritoriji te jedinice lokalne samouprave.
“Bošnjačko nacionalno vijeće još jednom poziva vlasti u Prijepolju da u najkraćem mogućem roku vrate bošnjačku nacionalnu zastavu na jarbole svih lokalnih institucija i ustanova i time pokažu da su Bošnjaci u Prijepolju jednaki u pravima sa pripadnicima drugih naroda”, ukazuju iz Bošnjačkog nacionalnog vijeće i naglašavaju da će u narednom periodu pomno pratiti rad i djelovanje vlasti u Prijepolju u oblasti prava i sloboda bošnjačkog naroda.
Poručuje se d će, ukoliko se zastave ne vrate na svoja mjesta i slična praksa nastavi, Bošnjačko nacionalno vijeće će zaštitu prava bošnjačke zajednice u Prijepolju tražiti sudskim putem ali i zahtjevom prema međunarodnim organizacijama i institucijama.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: