Aktuelno Društvo Sandžak Srbija

Nacionalna vijeća uključena u pripremama za popis stanovništva 2021. godine

Nacionalna vijeća će se uključiti i pomoći Republičkom zavodu za statistiku (RZS) u prevođenju materijala za popis na jezicima nacionalnih manjina i pružiti podršku medijskoj kampanji za popis, te će u tom cilju biti sinhronizovane aktivnosti između Zavoda i nacionalnih vijeća, saopšteno je danas iz Bošnjačkog naciobalog vijeća (BNV).

Kako je sapštno predsjednica Bošnjačkog nacionalnog vijeća Jasmina Curić sa saradnicima posjetila je Republički zavod za statistiku i tom prilikom se susrela sa rukovodstvom Zavoda zaduženim za popis stanovništva u Srbiji.

“Curić je u ime Koordinacije nacionalnih vijeća iznijela zahtjev da nacionalna vijeća aktivno učestvuju u radu tijela koja organizuju popis i to na svim nivoima, od republičkog preko pokrajinskog pa do gradskog i opštinskog. Predsjednica BNV je posebno naglasila zahtjev svih nacionalnih vijeća da legitimni predstavnici nacionalnih manjina u Srbiji budu uključeni u rad opštinskih popisnih komisija u opštinama i gradovima gdje žive nacionalne manjine i manjinski narodi”, navodi se se u saopštenju i dodaje da su predstavnici Zavoda iskazali zainteresovanost za uključivanje u aktivnosti i kampanje nacionalnih vijeća u vezi sa popisom stanovništva kao što su tribine, skupovi i medijske kampanje.

Prisutni su se na sastanku usaglasili da je neophodno održavati redovne sastanke predstavnika Zavoda i delegiranog člana Koordinacije a sve u cilju ispravno sprovedenog predstojećeg popisa stanovništva.

Popis stanovništva u Srbiji bit će sproveden tokom oktobra 2021. godine a popis se jednim dijelom finansira iz pretpristupnih IPA fondova.

Evropska komisija je preko Delegacije Evropske Unije u Srbiji obavještena o svim značajnim detaljima u vezi popisa a Organizacija za evropsku bezbjednosti i saradnju je zainteresovana za priključenje medijskoj kampanji za popis, podsjećaju iz BNV-a.

Sastanku su u ime Republičkog zavoda za statistiku prisustvovali Snežana Lakčević, pomoćnik direktora, u sektoru društvenih statistika, Ljiljana Đorđević, načelnik Odjeljenja za popis stanovništva i Aleksandra Jovanović, saradnica u istom odjeljenju.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: