6 Decembra, 2023
Aktuelno Društvo Sandžak Srbija

Ministarstvo odobrilo udžbenik za srpski jezik u kojem se negira postojanje bosanskog jezika

Zaštitnik građana dao je Mišljenje u kojem je utvrđeno da je srbijansko Ministarstvo prosvjete, nauke i tehnološkog razvoja povrijedilo prava pripadnika nacionalnih manjina jer je odobrilo udžbenik za srpski jezik, za osmi razred, u kojem se negira postojanje bosanskog jezika, predočilo je Bošnjačko nacionalno vijeće (BNV).

U toku prošle godine Vijeće je reagovalo na tekst iz udžbenika za osmi razred „S reči na dela“ u kojem se osmišljeno umeće naučno netačna, krajnje apsurdna i uvredljiva teza kako je bosanski jezik samo jedan od naziva srpskog jezika.

U Mišljenju, između ostalog, stoji i to da je Zavod za unapređenje obrazovanja i vaspitanja prilikom ocjene rukopisa udžbenika morao da uzme u obzir da način na koji je Odbor za standardizaciju srpskog jezika definisao podjelu južnoslovenskih jezika može za poslijedicu imati povredu prava pripadnika nacionalnih manjina i dovođenje priznatih jezika nacionalnih manjina u Republici Srbiji u neravnopravan položaj.

Zaštitnik građana je, na kraju Mišljenja, dao preporuku Ministarstvu prosvjete, nauke i tehnološkog razvoja da povuče iz upotrebe udžbenike za osmi razred, u kojima se negira postojanje bosanskog jezika, do početka školske 2022/2023. godine, u cilju poštovanja prava pripadnika nacionalnih manjina i poštovanja jezika koji su priznati u Srbiji.

Kako je saopšteno Bošnjačko nacionalno vijeće traži prekidanje dalje asimilatorske politike zvaničnih državnih organa i srpskih nacionalističkih institucija i poštovanje zakona, Ustava Republike Srbije i odredbi međunarodnog prava.

Bošnjačko nacionalno vijeće podsjeća javnost da je Republika Srbija, još 2005. godine, ratifikovala Evropsku povelju o regionalnim ili manjinskim jezicima u kojoj je jasno naznačeno da je bosanski jezik maternji jezik Bošnjaka.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: