25 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Sandžak Srbija

Nakon incidenta na Internacionalnom Univerzitetu Mešihat IZuS-a saopštio da je donio odluku o obezbjeđivanju vakufske imovine

Mešihat Islamske zajednice u Srbiji (IZuS) saopštio je danas da je donijeta odluka da obezbjeđivanje cjelokupne vakufske imovine, uključujući i Univerzitet, mogu vršiti isključivo osobe koje su raspoređene od strane nadležnog organa Islamske zajednice, te da vakufske ustanove nemaju pravo donositi odluke o imenovanju bez saglasnosti Mešihata kao osnivača.

“Mešihat poziva vjernike na stprljenje i uzdržanost, te da o svim dešavanjima prate uputstva i slijede preporuke Islamske zajednice i njenih čelnika”, stoji u saopštenju izdatom, kako je navedeno, povodom medijskih natpisa o navodnim problemima na Internacionalnom univerzitetu po pitanju obezbjeđivanja objekta.

Podsjećamo da je policija sinoć intervenisala nakon što je na Internacionalnom univerzitetu u Novom Pazaru (UNINP), u ulici Dimitrije Tucovića, došlo do incidenta kada je jedna grupa muškaraca predvođena vlasnikom firme za obezbjeđenje, Muhamedom Zukorlićem, spriječila da se pojača broj, odnosno postojeće obezbjeđenje zamjeni drugim koje je angažovala predsjednica te visokoškolske ustanove Elma Elfić.

Na oficijalnm profilima UNINP-a na društvenim mrežama objavljeno saopštenje čalan uprave Univerziteta u Novom Pazaru i prorektor za nauku Muzafera Saračevića, sve u cilju, kako je istaknuto, sprečavanja širenja dezinformacija, da su na sjednici uprave jednoglasno usvojili predlog da se pojača obezbeđenje prostorija na UNINP, koje će se angažovati u utorak poslije 17 sati.

“Za ovaj prijedlog glasalo je svih sedam članova uprave”, naglašava Saračević i dodaje da traži poštovanje za autonomnost Univerziteta u Novom Pazaru i da dozvole da ova visokoškolska ustanova i dalje postiže izvanredne rezultate na polju nauke i obrazovanja.

Predsjednica Univerziteta u Novom Pauaru Elma Elfić Zurkolić izjavila je da su odluke o angažovanju profesionalnog obezbjeđenja donijete od strane organa Uprave Univerziteta, te da je to prvi put da ta visokoobrazovna ustanova potpisuje ugovor o angažovanju sa profesionalnim obezbjeđenjem, što navodi, ranijih godina nije bio slučaj.

”Izražavam duboko žaljenje što je večeras izostao profesionalizam i objektivnost i upućujem apel i molbu nadležnim organima da zaštite autonomnost Univerziteta od bilo kakvih političkih uticaja”rekla je Elma Elfić za RTV Novi Pazar.

Rektor IUNP dr Suad Bećirović kasno sinoć se oglasio saopštemjem, naglašavajući da je kao rektor jedini zakonski zastupnik Univerziteta u Novom Pazaru i da nije došlo do nikakvog incidenta, kao i da Univerzitet radi u punom kapacitetu.

“Također, želim obavijestiti javnost da Univerzitet u Novom Pazaru ima dugogodišnju uspješnu saradnju sa agencijom za obezbjeđenje “Berk” iz Novog Pazara i da legalni organi Univerziteta nisu zaključili nikakav ugovor sa drugom agencijom”, izavio je Bećirović, prenijeli su lokalni mediji, ali ovo saopštenje nije objavljeno na ofiijelnim internet patformama univerziteta.

Bećirović je inače bliski rođak sa rahmetli Muamerom Zukorlićem.

Nakom smrti Zukorlića između njegove druge supruge Elme Elfić koja sa jednim dijelm saradnika kontroliše UNINP i  članova porodice  predovođenih sinom Usamom i bratom Muhamedom, postoje neslaganje oko upravljanja te visokoškolske ustanove.

 

Povezane vijesti

%d bloggers like this: