Aktuelno Društvo Srbija

Nakon mirovne akcije “Pamtimo zločin u Sjeverinu” napadnute prostorije Žena u crnom

U noći između petka, 22.10. i subote, 23.10.2021. godine, nepoznati počinioci su na ulaznim vratima prostorija Žena u crnom, koje se nalaze u Jug Bogdanovoj ulici, crnim sprejom ispisali “Kurve u crnom”, “Ratko Mladić” i pet komada znaka “Samo sloga Srbina spasava”, saoopšteno je danas iz tog udruženja.

Napad se dogodio nakon što su Žene u crnom istog dana povodo 29. godišnjice zločina nad 17 Bošnjaka Sjeverina organizovale mirovnu akciju “Pamtimo zločin u Sjeverinu”, u Knez Mihailovoj ulici u Beogradu,

Kako se podsjeća ovo nije ni prvi, a sigurno neće biti ni poslednji u nizu napada na Žene u crnom.

Tokom 30 godina rada Žene u crnom su bile izložene kako verbalnim, tako i fizičkim napadima. Aktivistkinje Žena u crnom, kao i prostorije Žena u crnom su često bile meta fizičkih napada raznih fašističkih grupa i pojedinaca koji su se uvek okončavali nekažnjeno.

“Ti napadi iza kojih su najčešće stajali takozvani nedržavni akteri, koji su uvijek bili i dalje jesu pod kontrolom dijelova nerasformiranih tajnih službi, koje su ostale kao naslijeđe Miloševićevog zločinačkog režima, uvijek su se odigravali uz prećutnu saglasnost političkih garnitura na vlasti. Sadašnji politički režim u Srbiji, koji vodi Aleksandar Vučić koristi fašističke grupe i pojedince kao batinu u svojim rukama kako bi se obračunao i obračunavao sa svim slobodnomislećim grupama i pojedinkama i pojedincima, a prije svega sa onima koji u svom mišljenju i djelovanju zahtjevaju radikalni raskid sa zločinima iz prošlosti u kojoj gore pomenuti nije bio samo nemi posmatrač, nego veoma aktivni učesnik”, ocjenjuje se u saoopštenju.

Od nadležnih institucija države Srbije, traže da okonča klimu nekažnjenog i nekažnjivog nasilja, tako što će pronaći odgovorne za ovaj napad i adekvatno ih kazniti.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: