24 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Globus Politika

Izrael osudio izjavu Lavrova “vjerujem da je i Hitler imao jevrejsku krv“

Ministarstvo vanjskih poslova Izraela pozvalo je danas ruskog ambasadora na razgovor i uručilo mu protestnu notu zbog navoda ruskog ministra vanjskih poslova da je nacistički vođa Adolf Hitler imao jevrejske krvi, javlja Anadolu Agency (AA).

Izraelsko Ministarstvo vanjskih poslova osudilo je i jezivim ocijenilo nedavne izjave šefa ruske diplomacije Sergeja Lavrova.

U saopćenju se navodi da je nakon Lavrovovih izjava ruski ambasador u Tel Avivu Anatolij Viktorov pozvan u Ministarstvo radi obrazloženja spornih izjava ruskog ministra.

U jučerašnjem intervjuu za italijanske medije, Lavrov je rekao da činjenica da je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski Jevrej nije u suprotnosti s tvrdnjama Moskve da je pokrenula napad da bi “denacifikovala” Ukrajinu.

“Vjerujem da je i Hitler imao jevrejsku krv“, rekao je Lavrov.

Odgovarajući na komentare, izraelski ministar vanjskih poslova Yair Lapid je na Twitteru naveo da su Lavrovove izjave neoprostive i nečuvene te da su užasna istorijska greška.

“Jevreji se nisu ubijali u holokaustu. Najniži nivo rasizma prema Jevrejima je optuživanje samih Jevreja za antisemitizam“, poručio je Lapid.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: