18 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Regija

Napadi na Policiju Kosova, u Sjevernoj Mitrovici bačena ekspozivna naprava

Na pripadnike Policije Kosova, koji su bili na službenoj dužnosti u Sjevernoj Mitrovici, noćas je bačena eksplozivna naprava, prenosi Anadolija.

Kako je saopšteno iz Policije Kosova, noćas oko 02.20 sati, u ulici „Ivo Lola Ribar“, kod Tehničkog centra za kontrolu vozila u Sjevernoj Mitrovici, nepoznata lica bacila su eksplozivnu napravu u pravcu policijskih službenika koji su bili na službenoj dužnosti, “jedinica na statičnom mjestu”.

“Prema prvim informacijama, sumnja se da je eksplozivna naprava bačena na policajce, šok bomba. Na lice mjesta izašle su nadležne policijske i tehničke kriminalističke jedinice koje su izvršile neophodne radnje”, piše u saopštenju.

O predmetu je obavješten i državni tužilac, koji je naložio pokretanje predmeta kao „Napad na službeno lice“, a u toku su intenzivne istrage radi rasvjetljavanja ovog slučaja.

U saopštenju se navodi da Kosovska policija, bez obzira na takva dejla pojedinaca ili određenih kriminalnih grupa, ostaje posvećena sprovođenju zakonskih zadataka i ovlašćenja u cilju održavanja reda, garantovanja bezbjednosti građana bez razlike, kao i hapšenja i privođenja nadležnim organima pravosuđa osumnjičenih lica umešanih u takve slučajeve.

Ovo je još jedan u nizu napada izvešenih posljednjih dana u opštinama na sjeveru Kosova u kojima živi većinsko srpsko stanovništvo.

Predhodne noći nepoznate osobe su u Leposaviću u dva odvojena slučaja zapalile tri vozila čiji su vlasnici srpske nacionalnosti. Najpre zapaljeno jedno vozilo sa RKS tablicama, pa je vatra zahvatila i vozilo sa beogradskim tablicama koje je bilo u blizini, dok je u drugom incidentu, također, zapaljeno vozilo sa RKS tablicama.

Prema izveštajima Kosovske policije, i u noći 31. marta, nepoznate osobe su zapalile tri vozila sa RKS tablicama, čiji su vlasnici Srbi, na tri različita mjesta u Severnoj Mitrovici i Zvečanu.

Incidenti su učesteli pred vanredne lokalne izbore u četiri opštine na sjeveru Koosva, Severna Mitrovica, Zvečan, Zubin Potok i Leposavić, koji su raspisani za 23. april.

Ti izbori su raspisani najpre za decembar prošle godine, nakon što su gradonačelnici i opštinski odbornici iz Srpske liste napustili kosovske institucije u znak protesta zbog odluke Vlade Kosova o obaveznoj preregistraciji vozila sa starih srpskih (KM) na RKS tablice. Ta odluka je u međuvremenu odložena, dok su izbori pomereni za april zbog loše bezbedonosne situacije.

Srpska lista, najveća partija kosovskih Srba koju podržava zvanični Beograd, za aprilske izbore nije se prijavila, uz obrazloženje da nije ispunjen njihov uslov za povratak u kosovske institucije, a to je osim odlaganja odluke o preregistraciji vozila, formiranje Zajednice opština sa srpskom većinom prema Briselskom sporazumu iz 2013. godine.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: