20 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Sandžak

Nastupila 1444. hidžretska godina, da bude godina prelaska iz svega ružnog prema svemu lijepom i korisnom za zajednicu

Sa zalaskom sunca i akšam namazom, u petak, 29. jula 2022. godine, nastupila je Nova 1444. godina po Hidžri. Prema muslimanskom kalendaru, odnosno Takvimu Islamske zajednice 1. muharrem 1444. godine po Hidžri je u subotu, 30. jula 2022. godine.

Predsjednik Mešihata IZ Sandžaka i muftija sandžački Senad ef. Halitović uputio je povodom nastupajuće 1444. hidžretske godine. čestiku svim muslimanima u Sandžaku i širom svijet.

On je naveo da su poruke Hidžre mnogobrojne, a jedna od njih je napuštanje svih djela koja odvraćaju od dobra i stvaraju nemir u čovjeku i zajednici.

Muftija Sandžački Senad ef. Halitović

Istakao je da je napredak zajednice najvažniji i da “činjenjem negativnih djela štetimo sadašnjem stanju i budućim generacijama, a negativno je sve ono čime naš Gospodar nije zadovoljan”.

“Zato, učinimo već danas hidžru makar od jedne naše loše navike koja se ukorijenila, pokažimo našim radom za dobrobit društva da želimo živjeti u Medini u kojoj je naš Poslanik, alejhi selam, odlučio da ostane. Molim Gospodara svih svjetova da nam olakša iskušenja, uputi na pravi put i da nam da mudrosti da shvatimo ostale poruke i sva značenje Hidžre. Svim muslimanima u Sandžaku još jednom čestitam novu 1444. godinu uz želje da narednih godinu dana mnogo više mislimo i djelujemo u pravcu razumijevanja, podržavanja jedni drugih u dobru, prihvatanja razlika i činjenja dobra zajednici i da ne zaboravljamo na Allaha dž.š. kako on ne bi zaboravio na nas. Neka nam je mubarek Nova 1444. hidžretska godina”, stoji u čestitki muftije sandžačkog Senada ef. Halitovića.

– Demirović: Neka 1444. bude godine od svega ružnog prema svemu lijepom

Povodom nastupanja Nove 1444. hidžretske godine Mešihat Islamske zajednice Sandžaka, Odbor Medžlisa IZ-e Novi Pazar je nakon akšam-namaza u Hadži Šefkova džamiji organizira veče učenje Kur’ana i predavanje.

Muhamed ef. Demirović

Muderis Muhamed ef. Demirović je u kratkoj poruci povodom 1444. hidžretske godine kazao da neka ova godina bude godina hidžre od svega ružnog, zabranjenog i pokuđenog, prema svemu lijepom, naređenom i pohvalnom.

“Da nam bude hidžra od stvorenja prema Stvoritelju svih svejtova Milostivom i Samilosnom i da nam bude hidžra od robovanja ovom preokupiranim i prolaznim svijetom prema preoukupiranosti vječnom kućom za koju smo stvoreni, dženetom i dženetskim ljepotama. Da nam bude hidžra od preokupiranosti samo ličnim potrebama prema interesu zajednice i potrebama naših sugrađana i svih ostalih kojima je pomoć na bilo koji način potrebna”, kazao je Demirović i uputio dovu Allahu da ovdašnji vjernici budu od onih sa kojima će se Resulullah ponositi na danu susreta sa njima.

“Neka vam je svima mubarek olsun ova nova 1444. hidžretska godina sa svim ovim spomenitim dovama i svima koje nismo spomenuli i sa svime onime što je za vas hajir i dobro, da vam Allah podari i obaspe, te svakog poznatog i nepoznatog zla i šera zaštiti. Amin”, poručio je Demirović nakon vjerskog programa održanog u Hadži Šefkovoj džamiji u Novom Pazaru.

Muslimani kalendar se računa od 622. godine kada je Božiji Poslanik bio prisiljen radi vjere sa svojim ashabima, prijateljima, napustiti svoj rodni grad Mekku i otići tamo gdje neće biti u opasnosti. Utočište je našao u gradu Medini u kojoj je ostao živjeti sve do svoje smrti.

Muslimanski kalendar je lunarni, mjesečev kalendar i godina ovog kalendara je kraća 10 dana od godine sunčevog kalendara. Ovakav način računanja vremena usvojen je za vrijeme halife Omera, r.a., a za početak računanja vremena uzeta je Hidžra – preseljenje Muhammeda, neka je mir i spas Božiji na njega, iz Mekke u Medinu. Hidžra se dogodila 622. godine po Isau, a.s.

Hidžra je bila vrhunac žrtvovanja Muhammeda, a.s., i njegovih ashaba, koji su bili prisiljeni radi svoje vjere napustiti domove. Bila je to prekretnica u Poslanikovoj misiji i prijelomni trenutak u historiji islama.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: