27 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Novi Pazar

Još jedan ekološki incident u Novom Pazaru, danas “krvava” Trnavica

Građanski aktivisti iz grupe “Za Zdrav Novi Pazar” objavili su danas video snimak na kojem se vidi da je rijeka Trnavica obojena u crveno.

“Krvava Trnavica”, stoji u naslovu tog video snimka, na osnovu kojeg je prikazana i tačna lokacija na kojoj se crvena telnost ulijave u ovaj vodotok.

“Godinama se u rijeku Trnavicu u Novom Pazaru izliva nepoznata crvena tečnost koja izgleda kao krv. S obzirom da je vodostaj rijeke nizak ova tečnost brzo izdominira, pa je posebno upadljiva”, navode iz ove grupe ekoloških aktivista.

Podsećaju da grad Novi Pazar još uvijek nema lokalni registar zagađivača, što je, kako ističu, prvi korak da se ovakve stvari spriječe.

“Nadamo se da će uskoro ovakve scene biti nemoguće i da ćemo na ove i slične snimke gledati kao na nešto što smo zajedno uspjeli da prevazićemo”, poručili su.

Iz Gradske uprave Novog Pazara i nadleženih državnih organa još nema zvaničnih reagiranja niti potvrda da su na osnovu zakonskih obaveza i ovlašćenja preduzeli mjere i radnje u vezi ovog slučaja.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: