25 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Globus

NATO: Bombarderi B-52 završavaju jednomjesečno raspoređivanje

Bombarderi američkog vazduhoplovstva B-52H “Stratofortress” nedavno su završili jednomjesečno raspoređivanje u Ujedinjenom Kraljevstvu kao dio Operativne bombarderske grupe za Evropu. Iz ove vojne alijanse danas su saopštili da su snage za specijalne operacije Rumunije u akciji i da su spremne da izvrše bilo koju misiju visokog rizika.

Bombarderi, dio 23. ekspedicione eskadrile, napustili su svoju isturenu bazu u Ferfordu Kraljevskog vazduhoplovstva i vratili se u bazu vazduhoplovnih snaga Minot u Sjevernoj Dakoti 21. septembra. Oni su bili druga Operativna grupa B-52 koja je posjetila Evropu 2022. godine, nakon ranijeg raspoređivanja koja je završena u aprilu.

Video aviona B-52H Stratofortress iintervjui sa kapetanom Džastinom Kinkerom i kapetanom Levijem Hilgenholdom iz 23. eskadrile bombardera, Vazduhoplovstvo Sjedinjenih Država.

“Bomber Task Force Europe” je stalna misija koja ima za cilj da pomogne pilotima i posadama američkih vazduhoplovnih snaga da se upoznaju sa evropskim vazdušnim prostorom i saveznicima.

Leteći iz Ferforda, ali sprovode misije širom kontinenta, B-52 su u stanju da lete u dugotrajnim misijama i nose širok spektar preciznih ubojnih sredstava, kako konvencionalnih tako i strateških, što ih čini moćnim sredstvom za odvraćanje dugog dometa.

Snage za specijalne operacije Rumunije u akciji

Ukoliko ih NATO pozove, rumunske elitne snage biće spremne da izvrše bilo koju misiju visokog rizika, istakli su danas iu sjeverno-atlatnske alijanse.

Iako su malobrojni, ovi komandosi su sposobni da izvode napade vazdušnim, kopnenim i morskim putem, koristeći svoje vještine i prikrivenost da iznenade svoje protivnike. Rumunske snage za specijalne operacije rade sa NATO od 2003. godine, već prije nego što se Rumunija pridružila Alijansi u martu 2004. Tokom godina, jedinica rumunskih elitnih snaga bila je raspoređena u misije NATO-a u Avganistanu i na Kosovu zajedno sa saveznicima i partnerskim zemljama.

U skorije vreme, rumunski operateri su zauzeti održavanjem obukom taktičke vještine. Oni često učestvuju u vježbama sa svojim NATO saveznicima, što im omogućava da razmjenjuju taktiku sa svojim kolegama iz različitih zemalja.

Na ovom snimku vidimo rumunske komandose u akciji.

Rumunija kao članica NATO-a je najistočnija zemlja prema Rusiji.

Izvor i foto: NATO Multimedia

Povezane vijesti

%d bloggers like this: