Aktuelno Crna Gora Društvo

Nedjeljni pregled aktivnosti policije Crne Gore: Registrovano 77 krivičnih djela

Službenici Uprave policije su, od 18. do 25. marta, na teritoriji Crne Gore registrovali 77 krivična djela za koja će odgovarati 67 osoba. Najveći broj registrovanih krivičnih djela je iz oblasti opšteg kriminaliteta – 71 djelo.

Kako se navodi u nedjeljnom izvještaju od ukupnog broja registrovanih krivičnih djela, 18 je u trenutku izvršenja bilo sa nepoznatim izvršiocem, od kojih je operativnim i drugim angažovanjem rasvijetljeno 15, što predstavlja procenat rasvijetljenosti od 83%.

Kriminalistička policija lišila je slobode 49 osoba, od čega njih 33 zbog krivičnih djela, a 16 zbog učinjenih prekršaja.

Registrovano je ubistvo u pokušaju u jednom ugostiteljskom objektu u naselju Cijevna, na štetu Z.P., koji je zadobio prostijelnu ranu od posledica upotrebe vatrenog oružja, dok je u istom događaju lice L.S. zadobilo povrede u predjelu glave i tijela, koje su nanijete udarcima. Preduzimaju se radnje na lociranju dva lica za koja se sumnja da su povezana sa ovim krivičnim djelom.

Rasvijetljeno je jedno krivično djelo iz prethodnog perioda iz oblasti krivičnih djela protiv života i tijela. Naime, barska policija je rasvijetlila ubistvo pokušaju koje je izvršeno u novembru 2023. godine i krivično procesurali P.E. državljanina Republike Sjeverne Makedonije, koji je, kako se sumnja, nakon kraćeg verbalnog konflikta upotrebom noža nanio više ubodnih rana H.Š. iz Republike Srbije.

Službenici kriminalističke policije su oduzeli ukupno sedam komada oružja i 543 komada municije različite vrste i kalibra.


Pripadnici policije su Specijalnom državnom tužilaštvuu okviru nastavka istrage u jednom predmetu iz 2020. godine, procesuirali pet lica, članova organizovane kriminalne grupe, koja djeluje na teritoriji Crne Gore, kojom prilikom su dva lica lišena slobode, dok se tri lica u ovom trenutku ne nalaze na teritoriji Crne Gore, od kojih je jedno lice državljanin Republike Srbije.

Policija je prethodne nedjelje podnijela sedam krivičnih prijava protiv sedam lica zbog djela iz oblasti zloupotrebe narkotika. Osim toga, podnijeto je i 11 prekršajnih prijava protiv 11 lica zbog prekršaja iz Zakona o sprečavanju zloupotrebe opojnih droga. Policija je prethodne nedjelje oduzela marihuanu, koakin, heroin i sintetičke droge.

Policija je identifikovala, lišiila slobode i procesuirala četiri osobe iz Podgorice, zbog krivičnog djela napada na službeno lice u vršenju službene radnje. Prijavljena lica su učesnici masovne tuče koja se dogodila 18. marta u centru Bara, nakon fudbalske utakmice Mornar –Budućnost, kada je sedam lica povrijeđeno, od kojih su tri službenika policije.

Tokom navedenog perioda registrovano je 11 krivičnih djela iz oblasti nasilja u porodici, a shodno Zakonu o zaštiti od nasilja u porodici podnijeto je16 prekršajnih prijava.

Policija je lišila slobode dvije osobe zbog djela iz oblasti seksualnih delikata. Z.P. iz Nikšića zbog krivičnog djela silovanje, koje je izvršeno 2018. godine na štetu ženske osobe, koja je u vrijeme izvršenja djela bila stara devet godina.

Osim toga, u Podgorici je lišen slobode N.I. zbog sumnje da je izvršio krivično djelo silovanje u sticaju sa krivičnim djelom nasilje u porodici ili porodičnoj zajednici na štetu svoje supruge.

Policija je podnijela krivičnu prijavu protiv jedne osobe zbog krivičnog djelazloupotreba položaja u provrednom poslovanju, a kojom prilikom je budžetu Crne Gore pričinjena šteta. Osim toga, jedna osoba će krivično djelo odgovarati zbog građenja objekta bez prijave građenja i dokumentacije za građenje, a jedna osoba zbog krivičnog djela šumska krađa.

Kada je riječ o djelim trgovine ljudima, policija preduzima aktivnosti na predmetu „Alibaba“, a u kojem je, do sada, prikupljen veliki broj informacija i dokaza koji ukazuju na postojanje određene grupe koja se bavi krijumčarenjem ljudi, među kojima su državljani Crne Gore i Pakistana, a koji su u toku januara,februara i marta, omogućili nezakonit tranzit i boravak za oko103 lica koji su nezakonito ušla u našu državuiz pravca Republike Albanije i Bosne i Hercegovine.

Službenici zaduženi za otkrivanje visokotehnološkog kriminala preduzimaju aktivnosti na identifikaciji nepoznatih lica na zvanične mail adrese uputile mail-ove čiji sadržaje se odnosio na lažne dojave o postavljenim eksplozivnim napravama u osnvnim i srednjim školama.


Policija je u nedelji za nama lišila slobode jedno međunarodno traženo lice, dok je kriminalistička policija lišila slobode devet lica po nacionalnim potjernicama.


Nedelju za nama je obilježilo stabilno stanje javnog reda i mira. Na teritoriji Crne Gore policijski službenici su zablilježili 18slučajeva narušavanja javnog reda i mira i tom prilikom procesuirali ukupno 21lice zbog 25 prekršaja iz Zakona o javnom redu i miru. Od navedenog broja procesuiranih lica, njih 14 je lišeno slobode.

Tokom prethodne nedelje policija je izvršila trioperativno – taktičke radnje „Racija“ na području Cetinja, Bijelog Polja i Berana u tri ugostiteljska objekta.


Policija je, od 18. do 25. marta, obezbjeđivala sedam javnih okupljanja.

Kada je riječ o stanju bezbjednosti u saobraćaja tokom prethodne nedelje registrovano je 115 saobraćajnih nezgoda, u kojima je jedna osoba smrtno stradala, 11 osoba je zadobilo teške tjelesne povrede, dok su 32 učesnika u saobraćaju zadobila laketjelesne povrede.


Tokom istog perioda, saobraćajna policija je, spovodeći kontrole u saobraćaju, podnijela 292prekršajne prijave, izdala 2.376 prekršajnih naloga i lišila slobode 86lica zbog prekršaja iz Zakona o bezbjednosti saobraćaja na putevima.

Sprovodeći postupak prinudne naplate neplaćenih prekršajnih naloga policija je izvršila naplatu od oko 30.781 eura.
Granična policija je od 18. do 25. marta na graničnim prelazima kontrolisala ukupno 235.740 lice, od toga 120.362 na ulazu i 115.378 na izlazu iz Crne Gore.

Kontrolisano je ukupno 86.593 motornih vozila, 36 plovila, 292 vazduhoplov, 43 voza.
Nije dozvoljen ulaz u naš državu za petlica, tri lice nisu ispunjavala propisane uslove za ulazak u zemlju, a dva lica suuporijebilatuđu, nevažeću, odnosno lažnu putnu ili drugu ispravu.

Službenici Sektora granične policije su podnijeli četiri prekršajne prijave i izdali 97 prekršaja shodno Zakonu o strancima.Donijeto je 27 rješenje o dobrovoljnom povratku.Granična policije je donijela 27 rješenja o otkazu boravka do 90 dana, a 109 lica je izrazilo namjeru za međunarodnu zaštitu. Inicirana su 22 prestanka privremenih boravaka.

Osim toga, samostalno i sa službenicima inspekcijskih organa, granična policija jerealizovala ukupno13 akcija „Stranac“.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: