Aktuelno Kuhinja Lifestyle Turska

Nedjelja turske kuhinje u svijetu: Egejski ukusi u fokusu

Prihvatajući ukuse i drevne tradicije plodne zemlje, bogata gastronomska kultura Anadolije biće proslavljena širom svijeta tokom Nedjelje turske kuhinje,u periodu od 21. do 27. maja. Godišnja nedjelja turske kuhinje održava se treću godinu zaredom.

Ukusni, zdravi, tradicionalni i bezotpadni (zero waste) recepti održive turske kuhinje biće naglašeni različitim aktivnostima, a ovogodišnji međunarodni događaji će predstaviti jelovnike turske gastronomije u egejskom stilu koji prikazuju živopisnu fuziju istorije, kulture i prirode zemlje.

Egejski ukusi

Egejska obala Turske, fantastičan pejzaž zelene i plave, privlači pažnju svojim veličanstvenim prostranstvima, duboko ukorenjenom historijom i kulturom zdrave hrane. UNESKO je 2010. godine priznao mediteransku ishranu kao nematerijalnu kulturnu baštinu čovječanstva.

Ovi primorski regioni su poznati po povrću kao što su artičoke, cvetovi tikvica, lokalno začinsko bilje i bogata morska hrana. Egejska regija je poznata i po vijekovima starim maslinama i zdravim maslinovim uljima, tajni dugog života, toliko, da se bahče maslina protežu od Čanakalea do Mugle, otkrivajući kulturno nasleđe regiona koje se proširuje uzgojem maslina. U regionu se Izmir i Milas ističu kao dve stanice „Puteva maslinovog drveta“, koje je registrovalo Vijeće Evrope.

Pronalasci u drevnom Klazomenaiju u Urli, gdje se nalazi najstarija radionica maslinovog ulja u Anadoliji, svjedoče o 2.600 godina staroj historiji metoda prerade maslina koje se i danas koriste.

Egejska regija Turske je izvanredna destinacija koja slavi dobar život sa ukusnim proizvodima od maslinovog ulja i okolnim vinogradima. Posljednjih godina, restorani otvoreni u regionu dom su inovativnih kuhara koji stvaraju kulinarska čuda dok proizvode uzgajane u obližnjim poljima, sa održivim metodama proizvodnje, donose direktno na stolove.

Egejeski meni

Egejski meni predstavljen na međunarodnim događajima u okviru Nedjelje turske kuhinje sastoji se od recepata koji simbolizuju izobilje regiona, gdje je dugo bila naglašena zdrava, održiva ishrana u mediteranskom stilu.

Egejske masline i sirevi, tarhana supa, pire od fava pasulja, mudžver (fritule od tikvica), boranija sa maslinovim uljem, punjene paprike sa maslinovim uljem, gozleme i druga peciva sa začinskim biljem, tepsija od škampa, Izmirske ćufte  i indžir ujutmasi (puding od suhih smokava), somata (šerbet od gorkih badema) i subje (šerbet sa semenkama dinje) su među opcijama na meniju.

Turska kuhinja sa geografskim oznakama

Osnova održivog naslijeđa Turske, divne kombinacije jedinstvenih regionalnih i pokrajinskih proizvoda i jela, su geografski obilježena, lokalna i kvalifikovana hrana iz 81 pokrajine. U tom kontekstu, u okviru Nedjelje turske kuhinje, na manifestacijama će biti ponuđeni i jelovnici koji uključuju turske proizvode sa geografskim porijeklom.

Geografski obilježeni proizvodi iz regiona i pokrajina oko Turske ilustruju ekološki održivu tradiciju ukusa kroz prirodne metode proizvodnje i kvalitet.

Turska ima ukupno 2.218 proizvoda registrovanih od strane Turskog instituta za patente, od kojih 1.637 proizvoda ima oznaku porijekla, 565 proizvoda ima geografsku oznaku, a 16 proizvoda su proizvodi sa garantovanim tradicionalnim specijalitetima.

Zemlja takođe ima 21 proizvod registrovan od strane Evropske unije (EU), uključujući:

baklavu Gazijantep, Ajdin kestanesi (kesten iz Ajdina) i Ajdin indžiri (smokva iz Ajdina), Bajramič bejazi (vrsta nektarine), Malatija kajisi (kajsija iz Malatije), Milas zejtinjagi (maslinovo ulje iz Milsa), Taškopru sarimsagi (bijeli luk iz Taškoprua), Giresun tombul findigi (veliki lješnik iz Giresuna), Antakija kunefesi (Antakijski kunefe), Suruč nari (nar iz Suruča), Čaglajandžerit dževizi (Čaglajandžeritski orasi), Gemlik zejtinjagi (maslinovo ulje iz Gemlika) i Edremit Korfezi ješil čizik zejtini (Edremit zalivska zelena izgrebana maslina), Ajaš domatesi (paradajz iz Ajaša), Maraš tarhanasi (tarhana iz Maraša), Ezine pejniri (sir iz Ezina), Safranbolu safrani(šafran iz Šafranbolua), Ajdin Memedžik zejtinjagi (djevičansko maslinovo ulje iz Ajdina) i Araban sarimsagi (bijeli luk iz Arabana).

Turska kuhinja, divna gastronomska tradicija koja obuhvata visokokvalitetne, prirodne sastojke sa različitim tehnikama skladištenja i kuhanja, također nudi brojne mogućnosti za vegetarijansku i vegansku ishranu.

Foto: TGA (Türkiye Tourism Promotion and Development Agency)

Izvor: smartvision.rs

Povezane vijesti

%d bloggers like this: