27 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Izbori u Srbiji 2023. Novi Pazar Politika Sandžak

Alibašić podnio ustavnu žalba za poništenje izbora u Novom Pazaru

Advokat iz Novog Pazara Mirsen Alibašić je Ustavnom sudu Republike Srbije podbio žalbu sa prijedlogom da se ponište rezultati lokalnih izbora u Novom Pazaru.

Mirsen Alibašić, advokat iz Novog Pazara, foto: SNEWS, arhiv

U izjavi za SNEWS, odgovarajući na pitanje koji su ključni razlozi za žalbu, pravni prije svega, i šta u ovom slučaju razdvaja pravičnost, odnosno (ne)relativizira pravo, Alibašić ističe da do sada nemamo razvijenu sudsku praksu Ustavnog suda o izbornom sporu.

“Nepravilnosti su svakako utvrđene na 15 posto birackih mesta, pa s obzirom da izborne liste ne mogu da izvrše uvid u cjelokupan izborni materijal onda ce to Ustavni sud da uradi.Smatram da odluke gradske izborne komisije nisu u duhu načela slobode izborne volje odnosno glasanja, jer su nedovoljno obrazložene, restriktivne i skoro jednolične. Važno je da gradjani budu upoznati koje pravne mehanizme mogu koristiti i da na njima insistiraju uvijek kada imaju priliku za to”, rekao je on.

Ustavna žalba koju podnosim je radi dosljednosti u borbi očuvanja izborne volje građana. Pored toga, njena važnost se ogleda u tome da se građani polahko počnu privikavati da koriste sve moguće pravne mehanizme koje im zakon omogućuje, odnosno dozvoljava, zbog čega će na svakim narednim izborima sve izborne liste, uključujući i izbornu komisiju, morati da paze na uredno i pravilno sprovođenje izbornog postupka u skladu sa zakonom.

Alibašić je žalbu podnio 25. januara, kao kandidat za gradskog odbornika sa liste „Novi Pazar protiv nasilja – Marinika Tepić – Benjamin Birđozlić“, predloživši Ustavnom sudu da poništi cjelokupni izborni proces u gardu Novom Pazaru od 17. decembra i naloži ponavljanje cjelokupnog izbornog postupka ili da eventualno poništi izborni postupak na pojedinim biračkim mjestima, broj 46, 53, 62, 63, 69, 70, 75, 77, 84, 85, 89, 91, 92 i da naloži ponavljanje izbornog postupka na pomenutim biračkim mjestima.

– Sa 49 pravnih sredstava protiv nepravilnosti

U žalbi upućenoj najvišoj pravnoj instanci u državi se, koju je Alibašić preko društvenih mreža javnosti stavio na uvid, kao dokazi navode 49 pravnih sredstava zbog različitih nepravilnosti.

Kako ukazuje Alibašić u tom pravnom aktu „na izborne postupke u odnosu na druge opštine i gradove znatno je veliki broj“.

Ustavni sud čini 15 sudija. Pet sudija bira Narodna skupština, pet imenuje predsjednik Republike, a pet opšta sjednica Vrhovnog kasacionog suda Srbije, foto: Ustavni sud Republike Srbije

Ta pravna sredstva su dostupna i na sajtu RIK-a, a ona uključuju 13 zahtjeva za uvid i kontrolu biračkog materijala, te ponovnog prebrojavanja, 30 prigovora na odluke o imenovanju i razrješenju članova Izborne komisije grada Novog Pazara i za uikidanje rješenja o ispravci zapisnika, kršenja Zakona o lokalnim izborima, poništenje odluke o proglašenim preliminarnim rezultatima te odbačenih prigovora na teške propuste.

Također su nadene i žalbe Višem sudu u Novom Pazaru koje su podnosile liste SDA Sandžaka, Stranke pravde i pomirenja (SPP) i Građanskog pokreta Sandžaka (GPS).

Ukazuje da nisu usvojeni ni jedan zahtjev, prigovor ili žalba i ocjenjuje da to upućuje na „restriktivno i kruto tumačenje pomenutog Zakona o lokalnim izborima od strane izborne komisije i nadležnog suda“, o čemu se bavi u ovoj žalbi.

Mladi advokat i doktorant prava iz Novog Pazara Ustavnom sudu taksativno i decidno, za svako predmetno biračko mjesto, predočava vrstu i način izvršenja izbornih nepravilnosti, konstatujući i da je bilo ukupno evidntiranih 122 odstupanja na 14 biračkih odbora, odnosno 15 posto od ukupnog broja.

Posljedično, prostom matematikom, srazmerno i proporcionalno tome, prikazuje kako je to, sa mogućih 813 odstupanja, utjecalo na konačan rezultat izbora.

– „Po sili zakona“

Žalbom ukazuje i na ostale nepravilnosti izbornog postupka, koji su, kako se navodi, od znatne važnosti i utjecaja na konačni ishod izbornih rezultata.

Između ostalih tu navodi da je Izborna komisija grada Novog Pazara donosila rješenja o ispravljanju zapisnika, što ne spada u njenu nadležnost, već je trebala da donese rješenja kojom se utvrđuju nepravilnosti i odstupanja u vezi sa tim, što je inače predviđeno zakonom, te da je evidentno da je prilok kontrole rada biračkog odbora, po uzorku, na predmetnim biračkim mjestima, vršena naknadna izmjena zapisnika.

Smatra da prethodneo navedene nepravilnosti predstavljaju grubo kršenje zakona i utiču na istinite rezultate izbornog procesa.

Ukazao je na članstvo u Izbornoj komisiji lica koje je prije izbornog procesa pravosnažo osuđeo na zatvorsku kaznu od godinu dana, pojađnjavajući formulaciju „po sili zakona“ da ona znači automatski i odmah.

M.H.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: