Aktuelno Društvo Novi Pazar Sandžak Srbija

SNEWS istražuje: Šta kriju “najtransparentniji”?

Povjerenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka ličnosti objavio je spisak organa vlasti koji nisu postupili ni nakon donijetog rješenja Povjerenika ili o tome nisu obavijestili Službu Povjerenika uz dostavljanje dokaza o postupanju po zahtjevu, odnosno po nalogu iz rješenja.

Na spisku objavljenom 9. maja ove godine, na području Sandžaka Opšta bolnica sa šest i Grad Novi Pazar sa pet rješenja su organi vlasti sa najvećim brojem odbijanja da građanima predoče informacije koje im zakon garantuje, odnosno nisu postupili ni nakon što je Povjerenik donio rješenja.

Opšta bolnica Novi Pazar je, zbog izbjegavanja da javnosti predočava informacije i blokade medijima, u žiži javnosti došla još tokom vala pandemije korone u 2020. godine i kasnije.

Služba Povjerenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka ličnosti obavjestila je SNews i autora ovog teksta da nema mogućnosti da sprovede izvršenje rješenja kojim je Opšta bolnica Novi Pazar obavezana sa javnosti predoči informacije o broju umrlih, razlozima zbog čega nisu izdavani recepti, kao i druge informcije vezane za pandemijeu tokom juna i jula 2020. godine, kao i da se Povjerenik obratio Vladi da obezbjedi izvršenje rješenja neposrednom prinudom, kako je propisano zakonom. Zbog skirvanja zvaničnih informacija u vezi broja umrlih, liječenih, načinu izdavanja recepata za obojele pacijente od korone, ti podaci su i neformalno, birokrtaskom procedurom i zakonskim rupama postali “državna tajne”, o čemu je SNEWS pisao u martu 2021. godine.

Uprava i Dijagnostički centar Opšte bolnice Novi Pazar, foto: SNEWS

Po broju nepostupanja da saopšti informacije ili nešto što je u djelokrugu rada Povjerenika Opšta bolnica Novi Pazar je odmah iza Kliničkog centra Srbije (KCS) koji je odbio sedam rješenja Povjerenika.

Lokalna samouprava koja se predstavlja kao “najtarnsparentnija” u Srbiji, Grad Novi Pazar do sad nije postupila na pet rješenja Povjerenika.

SNews nezvanično saznaje da je zbog odbijanja da javnosti predoči informacije od javnog značaja koje se uglavnom tiču načina trošenja budžetskog novca protiv Gradske uprave Novog Pazara podnešeno više žalbi Povjereniku.

Centar za socijalni rad u Novom Pazaru se također nalazi na spisku onih koji nisu postupili po rješenju Povjerenika.

U prijepoljskoj opštjni je pojedinačno najveći broj organa vlasti koji nisu postupili po rješenju POvjreneika. Opština Prijepolje sa tri rješnja te JKP “Lim”, O.Š. “Milosav Stiković”, Centar za socijali rad, Dom kulture,Predškolska ustanova “Miša Cvijović”, kao i MZ “Brodarevo”, sa po jednim rješenjem su odbili nalog Povjerenika.

U Priboju Turistička organizacija i TV Priboj su odbili po jedno rješenje povjerenika

-Nedostupne javne informacije o policiji, vojsci, finansijama, živornoj sredini, zdravstvu, čak i “nezavisnim institucijama”

Rekorderi među vladinim institucijama u Srbiji su policija i vojska, odnosno Ministarstvo unutrašnjih poslova sa 213 i Ministarstvo odbrane sa 57 rješenja.

Na trećoj poziciji po broji odbijanja rješenja je Ministarstvo zaštite životne sredine (34), , a na listi onih koji nisu poslušali Povjerenika su i Ministarstvo finansija (32), Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja (25), Ministarstvo zdravlja (20), Ministarstvo pravde (17 rješenja).

Među javnim predzećima na vrhu spiska je Air Serbia (81), dok je TelekomSrbija odbila da postupi po 63 rješenja.

Na spsiku je i javni medijski servis Radiodifuzna ustanova-RTS (20 rješenja), kao i nezavisne institucije poput Agencije za borbu protiv korupcije i Zaštitnika građana.

Vojnobezbednosna agencija (VOA) i Bezbednosno-informativnaa agencija (BIA) odbile su da postupe na po tri rješenja.

Na listi se nalaze i organi u oblasti pravosuđa. Visoki savet sudstva nije postupio po 14 rješenja.

Sa posebnim akcentom na organe vlaste na području sandžačkih opština SNEWS će tokom ovog istraživanja u narednom perioduod Povjerenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka ličnosti zatražiti da javnost upozna sa temama i sadržajima zahtjeva za pristup informacijama na koje je donio rješenja na koja su se ti organi oglušili.

Medin Halilović

Povezane vijesti

%d bloggers like this: