Aktuelno Društvo Srbija Zdravlje

Nekoliko stotina ljekara Srbije uputilo proglas: Konfuzija povodom broja oboljelih i preminulih

Nekoliko stotina ljekara u Srbiji obratilo se javnosti i uputilo otvoreno pismo Vladi ostalim nadležnim institucijama naglasivši da je potpuno popuštanje protivepidemijskih mjera u predizbornom periodu (mitinzi, utakmice, turniri, proslave i sl.) dovelo je do gubitka kontrole nad epidemiološkom situacijom i to se nikako ne može opravdati stručnim motivima.

Oni su se ogradili od republičkog Krizbog štaba i zatražilo da on preuzme odgovornost zbog nastale situacije.

“Konfuzija povodom broja oboljelih i preminulih je izazvana neslaganjem sa statističkim i epidemiološkim očekivanjima, saznanjima iz svakodnevnog rada, te kontradiktornim izjavama u javnosti. Sve to je ozbiljno uzdrmalo zdravstveni sistem i narušilo povjerenje i građana i zdravstvenih radnika u isti. Iz tog razloga želimo da se oštro ogradimo od republičkog Kriznog štaba za borbu protiv kovida-19”, navedeno je u reagiranju “Ujedinjeni protiv korone”.

Oni su zatražili da se javnosti objasni nadležnost nad bazom iza COVID portala, da se organizuje postupak pouzdanog utvrđivanja broja zaraženih, oboljelih i umrlih od kovida-19, kako u opštoj populaciji, tako i među zdravstvenim radnicima.

Traže i nezavisnu istragu; ukoliko se utvrdi da su podaci bili namjerno zataškavani, za odgovorne koji su u tome svjesno i namjerno učestvovali treba tražiti profesionalnu, a i svaku drugu odgovornost, da odgovornost za nastalu štetu preuzme Krizni štab u celini, da se formira novi Krizni štab koji bi činili eksperti sa dokazanim stručnim i moralnim kvalitetima. Javnosti i novim članovima bi pod hitno trebalo razjasniti uzroke neusjpeha trenutnog Kriznog štaba.

Navode i da treba da se stane na put zastrašivanju i politizaciji, koji, kako se podvlači, i inače, a naročito u epidemiji, ometaju dobru praksu i narušavaju lično dostojanstvo zdravstvenih radnika.

“Pozivamo vlasti da brzo reaguju u skladu sa teškom trenutnom situacijom. Pozivamo građane da poštuju epidemiološke preporuke uprkos njihovom kasnom dolasku. Pozivamo kolege da stanu uz nas, jer jedini način da pobjedimo strah koji vlada u zdravstvu je da svi stanemo zajedno. Samo zajedno možemo pomoći jedni drugima.Samo zajedno možemo pomoći građanima Republike Srbije u ovoj borbi. Borba protiv kovida je zajednička borba”, navelo je, uz poruku “ujedinjeni protiv kovida” više 350 ljekara u Srbiji.

Na stranici https://www.ujedinjeni-protiv-kovida.net/  je upućen poziv svim medicinskim stručnjacima da elektronski potpišu proglas.

Kao ljekari koji su položili zakletvu u kojoj, između ostalog piše, ‘’održavaću svim silama čast i plemenite tradicije ljekarskog zvanja’’ , smatramo da nam je moralna i profesionalna obaveza da ukažemo na ozbiljnost situacije u kojoj se nalazimo. Naša ljudska i profesionalna reakcija na stvarnost sa kojom se medicinski radnici svakodnevno susreću u svom radu, dovela je do ove inicijative, navedeno je u preambuli proglasa srbijanskih ljekara.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: